Zo staat het geschreven...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Jozef van Nazareth

Als enige overlevende van zijn familie vlucht timmerman Jozef van Nazareth, zoon van Koning David naar Galilea, waar hij zich verlooft met de dochter van oude vrienden van hem, de maagd Maria. Zijn trouw aan haar en de Heer wordt zwaar op de proef gesteld als blijkt dat ze, in zijn afwezigheid wegens werk voor Herodes, in verwachting is geraakt. Toen een engel voor hem verscheen en zei 'dat het kind in haar uit de heilige Geest is', bleef Jozef bij Maria en was getuige van de geboorte van de zoon van God. Zonder Jozef zou Jezus als baby al zijn afgemaakt door de wrede koning Herodes, die zichzelf als enige koning der Joden zag en opdracht had gegeven om alle nieuwgeboren jongetjes te vermoorden. Maar ze vluchtten naar Egypte en kwamen pas terug nadat Herodes was overleden. Jozef bracht zijn zoon naar de tempel Gods, waar het kind Jezus de priesters versteld deed staan van zijn wijsheid. Jozefs taak als opvoeder was hiermee volbracht en Jozef stierf daarna in vrede.

Afbeelding verwijderd door redactie

Maria Magdalena

Maria uit het stadje Magdala was één van de trouwste aanhangers van Jezus. Als volgelinge is Maria Magdalena de apostel der apostelen en de oergetuige van Pasen. Men spreekt over haar als een vrouw van lichte zeden, maar deze film laat zien dat zij slechts een vrouw was, die heel veel pech heeft gehad. Een vrouw zo vol met liefde, dat ze enkel mannen aantrok die daar misbruik van maakten. En toen ontmoette ze Jezus en hij vergaf haar al haar zonden, waarop zij beloofde om nooit meer van zijn zijde te wijken. Ze volgde hem vanuit Galilea naar Jeruzalem en was getuige van zijn kruisiging, de graflegging en de wederopstanding van de Messias.

Afbeelding verwijderd door redactie

Judas

Als één van de uitverkorenen reist Judas drie jaar lang met Jezus mee, helemaal tot aan zijn eigen geboortestad Jeruzalem. Eenmaal daar verwacht hij dat Jezus de Messias zijn koninkrijk opeist en zijn hemelse zwaard heft naar de Romeinen toe. Maar in plaats daarvan 'raaskalt' Jezus volgens hem en roept hij de toorn van de Joodse priesters op zich af, als hij de tempel - het huis van Zijn Vader - reinigt van de marktkooplui die er hun handel bedrijven.
Overmand door emoties en verwarring verraadt hij Jezus bij de Romeinse stadhouder Pilates, nog steeds hopende op een godswonder, waarmee de macht van Jezus en God aan de Romeinen zou worden getoond. Hij besefte het grotere plan van God echter niet en dacht daadwerkelijk dat het koninkrijk van God aards zou zijn. Met dit verraad is Judas Iskariot medeverantwoordelijk geweest voor de kruisiging van Jezus Christus.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ongelovige Thomas

Thomas raakt totaal van streek en vervuld van spijt en berouw als hij de chaos rond de begrafenis van Jezus Christus ziet. Samen met enkele volgelingen legt hij Jezus' lichaam ter ruste, maar het allerliefst wil hij het lichaam meenemen naar Galilea. Hij gaat naarstig op zoek naar middelen om dat te bewerkstelligen, echter wordt er roet in het eten gegooid als het lichaam opeens weg is en de discipelen daarvan de schuld krijgen.
Jezus is echter opgestaan en verschenen aan Maria van Magdalena. Alle discipelen en Moeder Maria geloven haar, behalve Thomas en wederom gaat hij op zoek naar het lichaam van Jezus. Ook als Jezus zich heeft getoond aan de andere discipelen gelooft Thomas hen niet echt en hij vraagt zich af waarom hij juist verscheen, toen Thomas er niet was en zijn zoektocht naar de waarheid gaat verder...

Afbeelding verwijderd door redactie

Deze dvd-miniserie is een waar genot om te kijken, zeker als je van bijbelse verhalen houdt. Ook helpen ze enkele misvattingen over de personen uit de lucht. Zo was Jozef niet slechts Jezus' aardse vader en verzorger, maar daarvoor was hij ook al een sterke vaderfiguur voor drie van zijn neven. Maria was dus geen dame van lichte zeden, zoals velen over haar denken, ze was enkel een zondenares door omstandigheden. Judas, in onze ogen gewoon een verrader, bleek achteraf iemand met een zeer vast geloof in de macht van God, alleen waren zijn gedachten zo menselijk dat hij dacht de wil van God te kunnen sturen door zijn eigen acties. Het verhaal van Thomas bevat een boodschap voor iedereen: ere aan hen die geloven zonder te zien.

In deze serie vind je geen grote Hollywood namen terug, maar dat zou ook niet goed zijn geweest, anders gaan men stiekem toch associëren. En de acteerprestaties van deze - voor mij onbekende - acteurs vond ik persoonlijk erg geloofwaardig. Alle series zijn op adembenemende locaties in Marokko opgenomen, waardoor het geheel heel authentiek aan doet. Ook de prachtige kostuums dragen daar aan bij. Deze dvd-serie is zeker leuk om te krijgen of cadeau te geven met de Kerst.

De Bijbel - Vier verhalen uit het Nieuwe Testament
Tijd: 360 minuten (4 DVD's)
Uitgebracht door Dutch Film Works
Adviesleeftijd: 12 jaar en ouder
Adviesprijs: 49,95 euro