Marley & ik

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

John en Jenny zijn een gelukkig jong stel. Ze zijn smoorverliefd en hoeven zich nergens zorgen over te maken; ze hebben beide een leuke baan en een mooi huis. Wat wil je nog meer? Het antwoord op deze vraag krijg je snel. Jenny wil namelijk een hondje. Het stel pluist de kranten door en stuit zo op een advertentie waarin Labrador puppies worden aangeboden. Ze willen alleen een kijkje nemen, maar als ze Marley zien, weten ze het meteen. Dat wordt hun hondje. Na een paar weekjes mogen ze het wriemelend geelachtig wolbaaltje mee naar huis nemen. Vanaf dat moment zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn.

Puppies halen rare streken uit, maar Marley blijft naarmate hij ouder wordt een dolle hond. Hij wordt van de hondenschool weggestuurd, omdat ie te wild is en haalt volop kattenkwaad uit. Hij krijgt alles kapot. Als Jenny en John weggaan en ze laten Marley thuis, leven ze altijd in onzekerheid: wat zal hij deze keer weer uitvreten. Ze kopen nog een speciale kooi, maar ook deze gaat er aan. Marley zet de boel constant op stelten.

Wat moet je met zo'n onhandelbare hond? Dat denken John en Jenny ook wel eens, maar de liefde en aanhankelijkheid van Marley willen ze ook niet missen. Deze hond deelt mee aan de vreugde van het paar over de eerste zwangerschap. Ze vinden troost bij hem als Jenny uiteindelijk een miskraam krijgt. Als kreten van een meisje dat op straat wordt aangevallen zelfs in huis hoorbaar zijn, gaat hij zonder angst samen met zijn baas de straat op. Marley is er altijd. Hij laat het koppel niet in de steek en daarom kunnen ze hem ook niet los laten.

Naarmate de tijd verstrijkt, krijgt Marley last van verschillende ouderdomsgebreken. Toch blijft hij een deugniet. Met zijn versleten heupen, klimt hij zelfs nog op een stoel om bij het aanrecht te kunnen. Wat een hond!

Marley & ik is een vlot geschreven boek. Grogan heeft zijn band met Marley op humoristische wijze verwoord. Tijdens het lezen had ik dan ook vaak een lach op mijn gezicht. Al maakte die lach soms wel plaats voor een traantje. Ik vind het echt een aanrader. Zelfs als je nooit een hond hebt gehad, zul je je vermaken.

Afbeelding verwijderd door redactie

John Grogan
Marley & ik
302 bladzijden
Uitgeverij: The house of books
ISBN: 90-443-1667-2
Adviesprijs: 16,90 euro

Bestel Online!

Marley en ik
Grogan, J.