Pleidooi voor gerechtigheid

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In Pleidooi staan de vijf advocaten Victor van Gilze, Pam Wesseling, Helen de Keizer, Mourad Aziz en Bernard de Wolff centraal, die samen de maatschap Van Gilze Wesseling vormen. Victor is uit het bedrijf van zijn vader gestapt om voor zichzelf te beginnen. Als het kantoor acht maanden bestaat, stapt partner Bernard de Wolff uit de maatschap om de overstap te maken naar het kantoor van Victors vader. Een stap die gevoelig ligt... In zijn plaats wordt de jonge hond Cas Heystee gevraagd, die Victor nog kent uit zijn studententijd.

De serie is gebaseerd op waargebeurde zaken, die variëren van beroving en verkrachting tot een moeder met zelfmoordneigingen en een tattooruzie. Elke keer gaat het om dingen die iedereen zou kunnen overkomen, al denk je natuurlijk altijd dat het jou niet overkomt. De zaken worden niet altijd - zoals vaak in soortgelijke series - gewonnen door de advocaten van Pleidooi, waardoor het ook realistisch blijft. Natuurlijk is er ook ruimte voor het privé-leven van de personages. Zo heeft de getrouwde Bernard een affaire met Helen, maar zijn overstap naar de concurrent heeft de nodige consequenties. Ook de moeilijke relatie tussen Victor en zijn vader komt regelmatig terug.

Afbeelding verwijderd door redactie

Pleidooi was voor acteurs als Gijs Scholten van Asschat, Peter Blok, Yvonne van den Hurk en Carine Crutzen de echte doorbraak in hun carrière. Samen met Sabri Saad El Hamus (Mourad) en Ellis van den Brink (Bep, de 'baas' op kantoor) zetten zij de personages natuurgetrouw neer, zodat het voor de kijker allemaal vertrouwd en echt overkomt. Wel is het zo dat de cast in de eerste afleveringen nog moet groeien in hun rol, maar dat is niet hinderlijk. Zeker in vergelijking met de Amerikaanse advocatenseries is Pleidooi lekker verfrissend. Maria Goos, de scenarioschrijfster (samen met Hugo Heinen en Pieter van de Waterbeemd) heeft duidelijk een neus voor dramaseries, want later boekt ze hetzelfde succes met de serie Oud Geld (ook door de AVRO uitgezonden) en Cloaca, waar een toneelstuk en film van zijn gemaakt.

De box biedt zo'n negen uur aan materiaal, verdeeld over drie dvd's. Wel jammer is dat er verder geen bonusmateriaal is bijgevoegd, maar dat komt misschien doordat de serie wat ouder is. Je kan alleen de afzonderlijke afleveringen bekijken of in één keer tegelijk. Een kijkje achter de schermen bijvoorbeeld was voor de kijker wel leuk geweest. Misschien een optie voor de dvd van het tweede seizoen?

Afbeelding verwijderd door redactie

Pleidooi - seizoen 1
Bridge Pictures
Speelduur: 541 minuten
Adviesleeftijd: 16 jaar
Adviesprijs: 26,99 euro