Happy planet: zo geef jij een milieubewust cadeau

Vrije tijd door Anjali

Cadeautjes geven is leuk, maar zelfgemaakte cadeautjes zijn nog veel leuker! Helaas blijft er bij cadeautjes geven geven ook vaak veel rommel achter. Het verscheurde papier, lintjes, stukjes plakband en plastic verpakkingen. Op deze manier kun je cadeautjes geven op een milieuvriendelijke manier doen!

1. Online cadeau

Wil je een giftcard geven? Die hoef je niet meer fysiek te geven, maar kunt vaak ook een online cadeaubon aanschaffen. Maak een mooie collage met foto's, of spreek een videoboodschap in wanneer je de giftcard via de mail opstuurt. Zo houd jij je cadeau afvalvrij, terwijl het nog heel persoonlijk blijft.

2. Giftswapping

Misschien ken je deze trend al: giftswapping. Bij giftswapping is het de bedoeling dat iedereen een cadeautje geeft die men zelf al eens gekregen heeft, maar nooit gebruikt of dubbel heeft. Zo kom jij bijvoorbeeld van die handtas af, en maak je er iemand anders heel erg blij mee. Op deze manier hoeft niemand iets nieuws te kopen en krijgen ongebruikte spullen toch een tweede kans! De regels waar de cadeautjes aan moeten voldoen, spreken jullie natuurlijk zelf af.

3. Milieubewust inpakken

Als je dan toch voor een cadeautje gaat dat niet hélemaal ecologisch is, pak het dan wel milieubewust in. Probeer bijvoorbeeld een stukje stof te gebruiken in plaats van normaal inpakpapier. Zo kan de persoon aan wie je het cadeautje geeft datzelfde stukje stof nog eens gebruiken voor een ander cadeau. Je kunt ook kiezen voor glazen of ijzeren potjes om je cadeau in te doen, of gebruik oude kranten en tijdschriften om een soort collage te maken. Hiermee maak je een persoonlijk cadeau nóg persoonlijker, en hergebruik je spullen die je al in huis hebt.