Ernst relativeert

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Voor het bekijken van de dvd had ik nog nooit van Ernst van der Pasch gehoord. Klokhuis kijk ik al een aantal jaar niet meer, daar ben ik overheen gegroeid. Nieuwe cabaretiers zijn altijd moeilijk. Kunnen ze de grote namen overtreffen of zijn ze net niet grappig genoeg? Met nieuwe cabaretiers is het altijd maar weer afwachten.

Ernst van der Pasch is het afwachten waard. Met zijn nieuwste dvd Scherp blijven maakt hij het helemaal waar (voor mij althans, humor is subjectief). Scherp blijven gaat over alles. Door feiten te verpakken op een manier hoe alleen een cabaretier dat kan geeft Ernst van der Pasch tips voor de beginnende levensgenieter. Doen wat je wilt, met overgave. Als je iets doet, doe het dan goed! Er zit een goed verloop in de show. Alle scènes lopen onzichtbaar in elkaar over, zodat je de hele tijd geboeid blijft en niet op de tijd let (na het kijken van de dvd was ik zo?n twee uur verder zonder dat ik er erg in had).

Tussen de scènes door loopt het verhaal van Thomas, de beste vriend van Ernst. Thomas en Ernst zijn van jongs af aan onafscheidelijk. Samen naar school, samen vriendinnen, samen naar Amsterdam, samen voetballen etc. etc. Totdat Thomas een relatie krijgt met een 'paard' en een keer niet mee gaat met voetballen? Dan gaat het fout. De boodschap van Ernst is dat je scherp moet blijven, geen concessies moet doen. Je moet doen wat je wilt, met overgave.

Scherp blijven is een erg leuke show met een verrassend einde. Eerst denk je dat het nummer over het schilderij het laatste is, maar daarna komt er nog iets wat je totaal niet verwacht. Wat dat is kan ik natuurlijk niet gaan verklappen.

De extra's

De eerste extra is een aflevering van Klokhuis waarin Ernst van der Pasch uitvindt hoe je een hit maakt. Hij gaat op bezoek bij een opnamestudio en maakt zijn eigen hit met bijbehorende clip. Een korte documentaire waarin een dag het leven van een cabaretier (Ernst) gevolgd wordt is extra twee. Een soundcheck van een show van Ernst van der Pasch is extra drie. In dit stukje zie je Ernst van der Pasch op het podium bezig met zang, piano en gitaar. Ergens halverwege komt er een schoonmaker het podium op. Je zou toch denken dat het zo in elkaar is gezet. Als laatste extra staat er op de dvd een voetbalwedstrijd van de club waar Ernst van der Pasch elke zondag voetbalt. Evert ten Napel is de commentator van de wedstrijd. In deze extra zie je hoe een voetbalwedstrijd verloopt zonder scheidsrechter en cornervlaggen.

Ernst van der Pasch - Scherp blijven
Tijd: 120 minuten
Uitgever: CNR en Hard gelach
Adviesprijs: 18,99 euro

Bestel Online!

Ernst Van Der Pasch - Scherp Blijven
Ernst Van Der Pasch