Sex, drugs & palingrock

Vrije tijd door Marlies

En sinds vorig jaar is die er dan ook: Volendam, de musical. Prachtige nummers van Jan Smit, the Cats en BZN scheuren in een paar uur voorbij. Het is werkelijk meezingen geblazen. Als je een avondje degelijk musicalvermaak verwacht, dan zit je bij Volendam, de musical verkeerd. Het is met recht sex, drugs en palingrock wat de boventoon voert.

Volendam, het verhaal
Terwijl de oude Volendamse Ooitje zich in klederdracht laat fotograferen door Japanse toeristen maakt de jonge boyband Zilt zich op voor de jaarlijkse kermis, waar ze eindelijk mogen spelen. Dan verschijnt de chique Mary in het dorp. Twintig jaar geleden heette ze nog gewoon Marietje, tot ze het door haar beminde en gehate Volendam moest verlaten, om met haar grote geheim naar Canada te emigreren. Nu echter staat ze weer oog in oog met haar roots, haar dorp en haar grote jeugdliefde Simon. Alles is veranderd en toch hetzelfde. Want: "Je kan de vrouw wel uit het dorp halen, maar nooit het dorp uit de vrouw."

Maaike Widdershoven speelt Marietje, de perfecte dame voor deze rol. Want Maaike is totaal niet 'Volendams'. Met kaarsrechte rug en opgetrokken wenkbrauwen betreedt ze als Mary het toneel. Haar overduidelijke tegenzin om weer 'thuis' te zijn, is zelfs op het balkon te zien. Het voelde een beetje als herkenning: ook ik wist niet zeker wat ik zou kunnen verwachten en bekeek het geheel met argusogen. Maar in hetzelfde tempo dat Mary Marietje wordt, stijgt ook mijn enthousiasme over Volendam, de musical, want: wat is het hilarisch!

De grootste 'hit' uit de musical is Ik hou van jou, ooit gezongen op het Songfestival door Maribelle. Het oeroude nummer is in een nieuw jasje gestoken en blijft gegarandeerd in je hoofd voor een week. Romantiek is terug en wel in de vorm van oerhollandse muziek.

Heb je zin in lachen, meedeinen en hard meezingen? Ga vooral naar deze musical! Want er gaat niets boven de Nederlandse muziekgeschiedenis in musicalvorm. Heerlijk!


Volendam, de musical
is nu te zien in verschillende theaters door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op de website: www.volendamdemusical.nl.