Hersengymnastiek voor tijdbesparing

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Altijd tijd

Geen tijd om een boek te lezen? Er is geen enkel excuus om niet te beginnen aan The Mind Gym: tijd maken. Zelfs de auteur raadt namelijk af om het boek van A tot Z te lezen. Door een vragenlijst in te vullen kan je in no time bepalen welke delen van het boek je niet mag missen, en er zijn samenvattingen van ieder hoofdstuk zodat je snel kunt bekijken wat je wilt lezen.

Bewust met je tijd

Het boek is bedoeld om je bewuster te maken van de manier waarop je met tijd omgaat, waardoor je een betere afweging kunt maken over hoe je je tijd besteedt. Het komt er, kort gezegd, op neer dat je inzicht leert krijgen in je tijdgewoonten en tijdvoorkeuren, en vervolgens door een beetje denkwerk slim(mer) met je tijd kan omgaan. The Mind Gym bestaat niet uit ingewikkelde manieren om efficiënt met tijd te goochelen. De methode beoogt je daarentegen goed te laten voelen over hoe je je tijd besteedt, en je te helpen om je tijd besteden aan de doelen die je belangrijk vindt.

Praktische tips

Dit klinkt misschien allemaal wat abstract, maar het boek is dat allerminst: het staat boordevol praktische tips, handvatten en technieken. Onder verwijzing naar inzichten uit wetenschappelijk onderzoek worden verhelderende vragenlijsten aangeboden, productieve denkrichtingen naar voren gebracht en nuttige adviezen onderbouwd. De oplossingen variëren van slinkse wijzen om organisaties waarin iedereen voortdurend vergadert wakker te schudden tot slimme manieren om werk te delegeren of stipt op tijd van je werk te vertrekken.

Herkenbare problemen

De tips in het boek hebben dan ook betrekking op herkenbare problemen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin iemand je vraagt een boek te lezen terwijl je er geen tijd voor (of zin in!) hebt. En velen van ons durven geen werk te delegeren ? omdat we het zelf immers sneller of beter menen te doen ? en lopen daardoor broodnodige tijdsbesparing mis. En wat te doen met de tijd die verloren gaat in de wachtkamer bij de tandarts, op het vliegveld, of in afwachting van de komst van de loodgieter? De inzichten uit wetenschappelijk onderzoek die het boek naar voren brengt bij wijze van oplossing voor dit soort vraagstukken zijn verhelderend en af en toe bijzonder verrassend. Bijvoorbeeld: nooit geweten dat we beter voor anderen plannen dan voor onszelf, en het daarom handiger is om iemand anders eens naar onze werkplanning te laten kijken. Of dat het mogelijk is om op een tactvolle manier tijd af te snoepen van drukbezette managers.

Voor iedereen

Het boek pretendeert voor iedereen, zowel voor beroepschaoten die nooit tijd genoeg hebben als voor extreem georganiseerde types voor wie hun tijdsplanning zo ongeveer een heilig schrift is, een oplossing te bieden om tijd beter te besteden. Het is echter de vraag of The Mind Gym methode werkelijk voor iedereen met tijdnood geschikt is. Het grootste deel van het boek is immers gewijd aan klassieke technieken voor timemanagement, zoals snellezen, lijstjes maken, doelen stellen, efficiënt vergaderen, werk delegeren en nee zeggen. Onverbeterlijke uitstellers hebben een broertje dood aan dit soort trucjes.

Geen diepgang

Bovendien: veel onderwerpen waarover managementgoeroes boekenkasten vol hebben geschreven ? zoals het verschil tussen ochtend- en avondmensen, het stellen van prioriteiten en het bevorderen van flow-ervaringen ? komen in dit boek uitermate kort aan bod. Het merendeel van de prangende kwesties op het gebied van tijdgebrek worden dus niet meer dan oppervlakkig behandeld. Toegegeven, het boek biedt hierdoor wel een breed en gevarieerd overzicht van timemanagementmethoden. Diepgang ontbreekt, maar daar staat een rijke schakering van thema?s en tips tegenover.

Afbeelding verwijderd door redactie

Octavius Black
The Mind Gym: tijd maken
256 bladzijden
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 90-229-9288-8
Adviesprijs: 15,95 euro