Een man van vrede

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Kofi Annan werd geboren op 8 april 1938, samen met zijn tweelingzusje. Zijn ouders behoorden als afstammelingen van de Ghanese Fanti-adel tot een oude, bevoorrechte klasse van Afrikanen. Hij groeide vanuit de Annan-familie op met traditionele wijsheden, maar zijn vader zag toch meer in een moderne opvoeding. Dat leidde ertoe dat Kofi na zijn schooltijd in Ghana naar Noord-Amerika en Europa ging om verder te studeren, waar hij door zijn mede-studenten geroemd werd om zijn gedrevenheid en zijn overtuigingskracht.

Al in 1962 begon Kofi Annan aan zijn loopbaan bij de Verendigde Naties als... boekhoudkundig medewerker! Maar Kofi was zeer toegewijd, werkte hard en doorliep alle lagen van de organisatie. Desondanks had niemand ooit kunnen bedenken dat hij 34 jaar later zou worden benoemd tot secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij was de eerste zwarte Afrikaan in deze functie en schreef daarmee dus geschiedenis.

Tien jaar lang probeerde hij de wereldvrede voor elkaar te krijgen en onderhandelde hij met de grote wereldleiders en dictators over oplossingen voor oorlogen en conflicten. Geen gemakkelijke taak en Kofi Annan werd al gauw bestempeld als "loopjongen voor Amerika". Echter, zijn opvallendste daad was dat hij zich uitsprak tegen de inval van de Amerikanen in Irak in 2003. Binnen de perken van de diplomatie probeerde hij de oorlog te voorkomen, iets wat helaas niet lukte. Hij beschouwde het falen van de Verenigde Naties in deze kwestie als een persoonlijk falen.

Kofi Annan - Een leven in het teken van vrede is geen geautoriseerde biografie, maar Kofi Annan heeft auteur Stanley Meisler wel toestemming gegeven voor het schrijven ervan en hij heeft er zelfs aan meegewerkt. Ook vroeg Kofi zijn vrienden, kennissen en relaties om medewerking te verlenen aan de totstandkoming van dit boek. Het resultaat is deze prachtige biografie, die boeit tot de laatste letter en leest als een roman. Ook staan er tien pagina's met foto's van Kofi Annans leven in. Meisler schept hiermee een heel goed beeld van deze bijzondere man, die zich altijd met hart en ziel heeft ingezet voor deze wereld. Alle aspecten van zijn carrière komen aan bod: van het conflict in Rwanda tot de oorlog in Irak, de Lubbers-kwestie en alle andere bemoeienissen van de Verenigde Naties van de afgelopen tien jaar. Kortom, het is een biografie, maar tevens een document van een roerig tijdperk in de wereldgeschiedenis.

Stanley Meisler
Kofi Annan - Een leven in het teken van vrede
Vertaald uit het Engels door Rob de Ridder
384 bladzijden
Uitgever: Kosmos-Z&K
Isbn: 978 90 215 0674 6
Adviesprijs: 19,95 euro

Bestel Online!

Kofi Annan
Meisler, S.