Queenbee Mary J. Blige

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ondanks haar succes heeft en had Mary het niet makkelijk. Drank, drugs & Rock 'n Roll zorgen voor vele drama's in haar leven. Drama's die voor dankbare inspiratie zorgen. Haar publiek herkent zich in haar verhalen, maar de pers vindt haar teksten vaak te persoonlijk. Dat haar grootste commerciële succes de titel No More Drama (2001) draagt, is daardoor nogal ironisch. Ondanks die kritische geluiden draagt Blige de titel Queen of Hip Hop Soul.

In Nederland is Mary J. Blige voornamelijk bekend van de hits As, een duet met George Michael en 911 met Wyclef Jean. Haar single No More Drama scoorde eveneens hoog. Momenteel staat ze in de hitparade met haar vertolking van U2's One. Deze en al haar andere hits vinden we terug op haar nieuwe cd Reflections (A Retrospective). Niet bekend met Mary's oeuvre, behalve de eerder genoemde hits, stop ik het geheel witte schijfje vol verwachting in de cd-speler. Let the queen arrive!

Na de eerste drie nummers valt deze queenbee wat mij betreft aardig van haar voetstuk. Ik kan ze niet uitluisteren. De drums zijn bijzonder electronisch en ik moet het met de pers eens zijn. Mary's 'zieligheid' gaat me na één nummer al irriteren. Vooral omdat er geen tot weinig variatie in de melodieën zit. Het duet met John Legend verfrist echter. King & Queen wordt écht gezongen i.p.v. gerapt en klinkt daardoor meteen echter dan de rest.

De volgende verrassing is het soulnummer I'm going down. De tekst van het liedje bestaat slechts uit die ene zin, maar ze brengt het wel als een ware soulqueen. Maakt ze dan eindelijk haar titel waar? De rest van de cd zal het uitwijzen.

Helaas moet ik tot de conclusie komen dat Mary J. Blige niet echt de koningin is die ik hoopte aan te treffen. De helft van deze 'best of' cd bestaat uit nietszeggende electronische muziek met half gesproken teksten. Het zijn niet eens raps. Als dit haar beste werk is, dan vraag ik me af of ze deze cd nu al had moeten uitbrengen. Zo gauw ze in duetten optreedt of covers zingt, is Mary J. Blige ijzersterk. Haar stem is geweldig, dat staat vast. Maar die koninklijke titel? Neh, die bewaar ik nog even voor een ander.

Afbeelding verwijderd door redactie

Mary J. Blige
Reflections (A Retrospective)
Label: Geffen Records
Adviesprijs: 21,99 euro

Bestel Online voor 16,99!

Reflections: A Retrospective
Mary J. Blige