Volop emotie in Vergenoeg

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Adèle heeft kanker en brengt de laatste dagen van haar leven door in het huis waar ze voor haar ziekte met veel plezier heeft gewoond. Sinds de constatering van deze verschrikkelijke ziekte wijkt haar oudste dochter San geen moment van haar zijde. Bella, de jongste dochter, is speciaal vanuit Parijs gekomen om haar zus te helpen. De confrontatie met de dood maakt bij alledrie de vrouwen veel los. Het confronteert hen met het verleden, elkaar en zichzelf.

Ieder van de vrouwen komt afzonderlijk aan bod. Ze vertellen hun eigen verhaal. Hoe ze zich voelen. Het verhaal van Adèle is aangrijpend. Deze vrouw is eigenlijk nog te jong om te sterven. In het begin heeft ze er moeite mee, maar die gevoelens laat ze geleidelijk los. Als alles is geregeld kan haar reis beginnen. Ze lijkt overtuigd te zijn van het feit dat ze na haar dood haar overleden man weer zal ontmoeten.

De zussen verschillen als dag en nacht van elkaar. San lijkt een tevreden vrouw. Ze heeft rechten gestudeerd en heeft haar diploma cum laude gehaald. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en verzorgt haar moeder met veel liefde. Ze doet heel stoer, maar diep van binnen is ze ontzettend verdrietig. Ze kan haar moeder nog niet missen. De rebelse Bella is haar tegenpool. Iedereen kent haar als de succesvolle zangeres die nu in Parijs woont, maar zo breed heeft ze het niet. Ze heeft het hele ziekteproces van haar moeder op afstand meegemaakt, maar nu ze in Vergenoeg is, helpt ze op haar manier. Ze vangt haar moeder op als die ergens mee zit.

Vergenoeg is een aangrijpende en meeslepende roman. Het onderwerp is ontzettend heftig, maar door de vlotte schrijfwijze en een goede dosis humor, heb je na het lezen geen nare bijsmaak. Zelf heb ik het boek in één ruk uitgelezen en kan het iedereen aanraden. Vergenoeg verscheen in 2004 in Nederland. Nu hij als pocket is uitgegeven, mag je het boek echt niet laten liggen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Marita van der Vyver
Vergenoeg
287 bladzijden
Uitgeverij: Rainbow Pockets
ISBN: 978-90-417-0676-8
Adviesprijs: 7,90 euro