Zwijmelen met Dr. McDreamy!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik ben een laatbloeier. Waar alle vriendinnen het hadden over die leuke serie met die leuke acteurs, dacht ik: "Waar hebben ze het over? Misschien moet ik toch ook eens gaan kijken?" En dat deed ik, met alle gevolgen van dien. Deze meeslepende serie is een verslaving. Bof ik even dat ik seizoen twee thuis kreeg gestuurd! Het seizoen is opgedeeld in twee sets van 9,5 uur. Je moet er dus wel even voor gaan zitten, maar dat is alles behalve een straf.

Liefde

In de eerste aflevering blikken we terug op het eerste seizoen, waarin Meredith wordt geconfronteerd met de vrouw van Derek, beter bekend als Dr. McDreamy. Zijn vrouw, Addison, is voorlopig ook niet van plan om terug te keren naar Manhattan dus zal Meredith nog regelmatig samen moeten werken met zijn vrouw. Ook rondom Cristina gebeurt het nodige, zij is zwanger van haar baas Burke, maar wil hem dit niet vertellen. Helaas komt hij er pas achter als ze het kind verliest wegens een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Toch besluiten ze een relatie te beginnen maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Ook andere liefdes mogen niet missen. Alex en Izzie bouwen ook een romance op. Alex is helaas niet een van de aardigste en sympathiekste collega's en ook dit bezorgt Izzie de nodige kopzorgen. De nerveuze en schattige O'Malley, moet het helaas doen met dromen van Meredith.


Dr. McDreamy

Derek Shepherd is gezegend met deze geweldige bijnaam. Als neurochrirurg is hij een onmisbare factor in het Seattle Grace Hospital. Hij is medelevend, zorgzaam, vastberaden en niet te vergeten, de minnaar van Meredith. Jammer genoeg maakt hij uiteindelijk de keuze om bij Addison te blijven, maar je voelt dat Meredith zich staande weet te houden. Naast dit fantastische duo zijn mijn persoonlijke favorieten de co-assistent O'Malley en arts-assistent Dr. Bailey. Deze laatste is heerlijk ad-rem en zij brengt een dosis humor in de serie. Iemand waar je geen ruzie mee wilt hebben in ieder geval. Soms ga je zo op in de serie dat je bang bent dat ze ook tegen jou begint. Maar bij alles wat ze zegt, heeft ze een punt en je geeft haar geen ongelijk. Het ontroerde me dan ook dat zij haar emoties niet kon bedwingen bij het verliezen van een patiënt, met wie zij een goede verstandhouding had.

Verdriet

Behalve humor en liefde is Grey's Anatomy ook een aangrijpende tv-serie. Iedere co-assistent krijgt te maken met zijn of haar diepste angsten en pijn. Zo wordt de moeder van Meredith opgenomen in het ziekenhuis wegens een zware vorm van Alzheimer, draagt Izzie het geheim met zich mee dat ze een dochter van elf heeft. Zal Alex, als de mindere intern, alles moeten doen om zijn vak te blijven uitoefenen. Staat Derek in tweestrijd tussen zijn twee grote liefdes, en ga zo maar door. Daarnaast is er natuurlijk al het leed van de patiënten die zij moeten behandelen. Leed wat realistisch en herkenbaar is. Zo heb ik regelmatig met tranen in mijn ogen naar de serie gekeken. Er is een goede balans tussen de verhaallijnen van de artsen, waarin Meredith Grey uiteraard de spil is, maar ook hun patiënten.


Het succes

Een andere kracht van de serie is dat er veel gebruik wordt gemaakt van metaforen. Naast het feit dat de personages direct en bovenal cynisch zijn, leer je de boodschap van de serie beter te begrijpen door het vele gebruik van metaforen. Prachtig zijn ook de scènes waarin niets wordt gezegd, maar waar je voldoende hebt aan de muziek en de gezichten van de acteurs. Kippenvelmoment! Als Meredith elke aflevering afsluit met een moraal, is het goed. Je bent voldaan, maar zorgt er ook absoluut voor dat je de volgende keer weer kijkt omdat je wilt weten hoe het afloopt. Het succes achter Grey's Anatomy is tot slot ook de belichting van diverse rassen en culturen. Voor ons niks geks, maar voor een succesvolle Amerikaanse ziekenhuis-serie een openbaring!

Grey's Anatomy - Seizoen 2, deel 1&2
Met o.a. Ellen Pompeo, Sandra Oh en Patrick Dempsey
Tijd: 1140 minuten (8 DVD's)
Adviesprijs: 60 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar