Oebele de musical: 'Ik oebel me suf de hele dag!'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Nadat 'Zeg 'ns Aaa', 'De rattenvanger van Hamelen' en 'Tita Tovenaar' al in een modern jasje op de planken waren neergezet is nu 'Oebele' aan de beurt; oorspronkelijk een televisieprogramma uit eind jaren '60/ begin jaren '70 met liedjes van tekstschrijver Harrie Geelen en componist Joop Stokkermans.

Het verhaal van 'Oebele' is niet letterlijk overgenomen in de musical. Geen graafschap met postbodes, maar een man (Joris Lutz) van 41, die zich nog voelt als een jongetje van 9 - bijna 10. Hij raakt in gesprek met een andere man (Nol Havens - VOF de Kunst) die niet gelooft dat Oebele werkelijk bestaat. Maar Joris vertelt over zijn jeugd, over welke avonturen hij beleefde als jongetje van 9, bijna 10. Hij probeert door middel van de liedjes en de avonturen Nol te overtuigen dat Oebele er wél is. En dat Oebele van hem is.

Samen met de Oebele dansers (van dansschool Lucia Marthas) nemen Nol Haven, VOF de Kunst en Joris Lutz je écht mee op reis naar Oebele. Vanaf het moment dat de muziek begint, het doek opengaat en je Joris als kantoorklerk over het podium ziet wandelen ben je eigenlijk al in Oebele. Een land? Een stad? Een dorp? Wat maakt het uit! Op een gegeven moment ziet Joris Oebele zelf niet meer zitten: "Het is een leugen, Oebele bestaat niet..." Maar dan maken Nol, de dansers en de band Joris duidelijk dat Oebele wel bestaat, Oebele zit ín je. Of je nu op kantoor bent, in de trein zit of waar dan ook.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

In een speciaal showblok krijgen kinderen uit de regio van het theater de kans om hun talenten aan het publiek te laten zien. Zo zag ik twee meisjes die gingen schaduwdansen (dansen achter een gordijn met licht), een jong goochelaartje en een jongen die kunstjes deed met een diabolo. Zo is elke voorstelling van 'Oebele' dus toch weer anders.

Het publiek was laaiend enthousiast, te horen aan de enthousiaste kreten en het applaus na werkelijk elk nummer. En je wordt ook werkelijk meegezogen naar Oebele. Op het eind dans je de dans van Oebele zo mee. Wat maakt het uit of je 7, 27 of 67 jaar bent: Oebele is hupsakee!

Ik liep echt huppelend het theater uit. Het is een echte familievoorstelling. Dus zeker een leuk uitje voor in de voorjaarsvakantie of wanneer je gewoon zin hebt in een leuke, niet te moeilijke voorstelling.

Meer informatie en de speellijst vind je op www.oebele.nu.