Afblijven

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De zestienjarige Melissa droomt van een danscarrière en volgt dan ook met veel plezier hiphoplessen. Geen klassiek ballet dus zoals haar conservatieve ouders denken en ook willen. Dan krijgt Melissa de kans om mee te doen met een auditie voor een videoclip. Ze is bloednerveus, ook omdat haar grote vriendin Debby haar vlak voor de auditie probeert uit te schakelen door haar niet op te halen. Te laat en bloednerveus komt Melissa aan op de auditie, maar gelukkig is daar Jim die haar wel wat pilletjes wil geven om haar zenuwen weg te halen. Melissa danst de sterren van de hemel en wordt aangenomen. Dolgelukkig bedankt ze Jim voor de hulp en natuurlijk wordt ze niet veel later ook verliefd op haar redder. Redder, professioneel danser, maar vooral dealer van ecstasypillen. Jim vindt het allemaal best; hoe meer hunkerende mensen om zich heen, hoe beter. Melissa heeft totaal niet in de gaten dat ze gebruikt wordt en raakt hoe langer hoe meer verslingerd aan Jim en de pillen. Haar vrienden en soulmate Jordi kunnen alleen nog maar machteloos toekijken hoe Melissa zich steeds dieper in de nesten werkt.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Kinderboekenschrijfster Carry Slee heeft sinds 1989 al meer dan zeventig succesvolle titels op haar naam staan en vele daarvan zijn bekroond met talloze onderscheidingen. Afblijven is de eerste bestseller van Slee die verfilmd is. Maar ook Maria Peters heeft haar sporen inmiddels meer dan verdiend. Zij is bekend van succesvolle films als De Tasjesdief, Kruimeltje en Pietje Bell. Peters schreef niet alleen het scenario, maar heeft deze film ook geregisseerd.

Een spannende film over mooie jongeren, drank, drugs, dans, vriendschappen, ambities en verliefdheden. Niet de meest originele, maar schijnbaar wel de meest aantrekkelijke ingrediënten waar mensen hun huis voor uitkomen. En terecht. Het verhaal was al goed, maar Maria Peters heeft veel ruimte en vrijheid gekregen om het oorspronkelijke verhaal om te zetten naar een vlot en eigentijds geheel. Met erg goede vertolkingen van de hele cast en dan met name van debutant Melissa (Sem Veeger) maar ook van Jordi (Matthijs van de Sande Bakhuyzen). De overige rolbezetting is eveneens van hoog niveau.

Afbeelding verwijderd door redactie

De extra Disc doet zijn naam met recht eer aan. Er zijn echt vele extra?s. Onder andere de trailer Afblijven, interviews met Maria Peters, Carry Slee, Sem Veeger, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Brainpower. En dan nog de 'making of' en natuurlijk een fotogalerij. De moeite waard.

Een lekkere soundtrack, goede vertolkingen, herkenbare problemen én een verhaal met een moraal. Voor Carry Slee werd met de verfilming van haar gelijknamige bestseller een droom werkelijkheid. En hoe. Een mooier eerbetoon aan deze fantastische schrijfster was niet mogelijk geweest.


Afblijven
Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Sem Veeger, Jim Bakkum
Tijd: 108 minuten (2 dvd's)
Adviesprijs: 19,95 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar