How to save a life

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Alhoewel, debuut? De plaat is al dik anderhalf jaar uit. Het verhaal van The Fray begint vijf jaar geleden, als Isaac Slade en Joe King elkaar ontmoeten in een plaatselijk Guitar Center in Denver, Colorado. Al snel organiseren ze samen jamsessies, schrijven ze liedjes en ontwikkelen ze een eigen stijl die het midden moet hebben van de werkwijze van U2 en Coldplay. Later komen ook Zach Johnson en Caleb, de broer van Slade, bij de band. The Fray is een feit. De laatste twee vertrekken echter ook weer uit de band en worden vervangen door Ben Wysocki en Dave Welsh.

Het lokale radiostation KTCL weigert liefs acht songs van The Fray, voordat Over my head eindelijk airplay krijgt in een radioprogramma voor beginnende bands. Het nummer wordt veel aangevraagd en de band wordt een lokale bekendheid. Als ze dan ook nog worden gekozen tot beste nieuwe band door de lezers van het blad Westword, gaat het snel. Epic Records pikt de band op en eind 2004 tekent The Fray een platencontract. In juli 2005 staan ze tien keer in het voorprogramma van Weezer en daarna twaalf maal bij Ben Folds. Vorig jaar deden ze hun eerste eigen concerttour en nu probeert de band ook in Europa een slag te slaan.

Met de opener She is krijg je meteen al een indruk van de muziek die The Fray maakt, vlotte rock/pop die lekker in het gehoor ligt. Dat geldt ook voor de volgende nummers op het twaalf tracks tellende How to save a life, waarna het middenstuk wordt gevormd met rustige songs als Heaven forbid, Hundred en Vienna. Daarna gaat het tempo weer omhoog en komt er meer power in de nummers, terwijl met Trust me de plaat toch nog rustig wordt afgesloten.

Dat de band vaak vergeleken wordt met Coldplay is wel begrijpelijk. Vooral in de rustige nummers heeft zanger Isaac Slade veel weg van Chris Martin, bijvoorbeeld in Fall away en Look after you. Zelf zeggen de leden vooral beïnvloed te zijn door bands als U2 en de Counting Crows. En vooral de invloed van de Crows is goed te horen in de wat vlottere nummers, zowel in muziek als in zang. How to save a life bevat naast Over my head meer liedjes met hitpotentie, dus dat we meer gaan horen van The Fray is zeker.

The Fray
How to save a life
Label: Epic Records
Speelduur: 46 minuten
Adviesprijs: 19,99 euro

Bestel Online!

How To Save A Life
Fray