Begin to hope

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Regina Spektor is geboren in Moskou en toen het tijdens de Perestroika voor Joodse burgers toegestaan werd om te emigreren, verhuisde ze op negenjarige leeftijd met haar familie naar New York. Haar klassieke pianolessen die ze al vanaf haar zesde jaar volgde, zette ze in New York gewoon voort. Ze heeft altijd al liedjes verzonnen, maar daar kreeg ze pas écht interesse voor tijdens een reis naar Israël in haar tienerjaren. Tijdens deze reis werd ze ook voor het eerst blootgesteld aan muziek van andere singer-songwriters, zoals Ani DiFranco en Joni Mitchell, die haar inspireerden tot het maken van haar eigen songs.

In 2001 kwam Spektor met haar allereerste album 11:11. In 2002 volgde Songs en in 2004 was daar Soviet Kitsch, dat in eerste instantie in eigen beheer werd uitgebracht, maar later werd opgepikt door platenmaatschappij Sire, die het opnieuw uitbracht. Vorig jaar kwam Begin to Hope uit, haar eerste door Sire geproduceerde album.

Spektor's teksten zijn niet autobiografisch van aard, maar gebaseerd op verhalen die ontspringen aan haar eigen fantasie. Je vindt er intellectuele en literaire referenties in terug, die op zeer ongewone manier ten gehore worden gebracht. Haar muziek is een mengelmoesje van klassieke muziek, Russische volksmuziek en folk, maar ook hip-hop, jazz en blues hoor je er in terug.


Eerlijk gezegd kan ik mij niet vinden in de muziek van deze eigenzinnige, jonge artieste. Haar eerdere werk ken ik niet, dus ik heb geen referentiekader. Het is een beetje Tori Amos en Björk door elkaar heen en met beide artiesten heb ik gewoon niets. Fidelity bijvoorbeeld, het eerste nummer op deze cd, slaat erg goed aan in de Amerikaanse Charts, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik het een erg irritant liedje vind. Ze weet daarin het woordje heart helemaal languit te rekken tot een "Hea-a-a-a-ha-a-a-a-ha-a-a-ha-eart!" en door haar zeer aparte stemgeluid klinkt dat highly annoying, als je het mij vraagt. Ook de rest van deze cd kan mij niet echt boeien. Regina's fantasiewereld zal menig ander wellicht wel aanspreken, maar ik ben de poppenwereld al ontgroeid en hou toch meer van traditionele - in ieder geval minder zweverige, dromerige - muziek. Voor de liefhebber dus! Vanaf deze maand tourt Regina Spektor door Europa om haar album Begin To Hope te promoten.

Klik hier om fragmenten van de cd te beluisteren op Bol.com en hier door naar enkele videoclips.
Officiële website: www.reginaspektor.com

Regina Spektor
Begin to hope
Speelduur: 47 minuten en 19 seconden
Label: Sire Records
Adviesprijs: 22,99 euro