Woeste Hoogten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Het verhaal:

Heathcliff wordt als jongen opgenomen in de familie Earnshaw, waar hij al snel een heel goede, intieme band opbouwt met de dochter des huizes, Catherine (Cathy). Zij kiest er echter voor om niet met hem, maar met Edgar - de zoon van de welgestelde familie Linton - te trouwen. Dit maakt Heathcliff furieus en hij is daarom zo teleurgesteld in Cathy, dat hij vlucht en drie jaar lang wegblijft. Als hij terugkomt, is hij zelf ook een rijk man en Isabella Linton is wel geïnteresseerd in hem. Cathy probeert hem echter bij haar weg te houden door gemene, manipulatieve spelletjes te spelen, zoals alleen maar vrouwen dat kunnen. Heathcliff lijkt ondanks dat toch te kiezen voor Isabella. Edgar komt achter Cathy's plannen om een huwelijk tussen Heathcliff en Isabella te stoppen en eist van haar om te kiezen tussen Heathcliff en hem. Een schijnbaar onmogelijke keuze, die haar langzaam maar zeker tot waanzin drijft.

Afbeelding verwijderd door redactie

De heftige liefdesrelatie van Heathcliffe en Cathy boeit al generaties lang. Dat is ook geen wonder, want 'Wuthering Heights' is zoveel veel meer dan enkel een simpel verhaal over de liefde tussen twee mensen. Het is vooral een intrigerend verhaal over liefde, verdriet, heftige jaloezie en wraak. En dat alles tegen de achtergrond van de uitgestrekte heidevelden van het Yorkshire van de 19e eeuw, de 'Wuthering Heights' dus. Het boek is inmiddels in vele talen vertaald en ook meerdere malen verfilmd en voor het theater bewerkt. Ook is het boek bekend geworden door een nummer van Kate Bush, die hiermee haar grootste hit scoorde. Dat lied vond ik vroeger - en nog steeds eigenlijk - erg eng, maar het geeft wel de sfeer van het boek goed weer.

De BBC weet - net zoals bij andere van hun verfilmingen - wederom heel dicht bij het boek te blijven. Mede door de prachtige buitenopnames in Yorkshire, komt de sfeer van het boek goed naar voren in de serie. De binnenopnames zijn echter wat minder; de decors zijn mooi, maar de opnames klinken hol, waardoor het lijkt alsof je naar een toneelstuk zit te kijken. In bijvoorbeeld GTST kan ik me daar ook mateloos aan ergeren. Maar goed, het uitstekende spel van de acteurs helpt je daar doorheen te kijken, waardoor je toch kan genieten van deze prachtige dramaserie. Deze verfilming van 'Wuthering Heights' is misschien wel de mooiste ooit. Emily Brontë kan er in ieder geval met recht trots op zijn!

Wuthering Heights
Met o.a. Richard Todd, Yvonne Mitchell, René Ray & Peter Bryant
Tijd: 250 minuten (2 DVD's)
Uitgebracht door Just Entertainment
Adviesprijs: 21,99 euro

Bestel online met korting!!

Wuthering Heights
Yvonne Mitchell