Verzamelwoede: Esther is verslaafd aan nagellak

Vrije tijd door Marleen_S

Noem het een tic, een verslaving of misschien zelfs een obsessie: you can’t stop love. Of je nu een uitpuilende sieradenkist hebt of honderd statementkettingen, je houdt van je verzameling. Esther is verslaafd aan nagellak.
 
Esther verzamelt al jaren nagellak. Alle soorten, kleuren en maten: er is er bijna geen een die ze niet heeft. “Ik zou het zelf eerder een collectie noemen en ja, mijn collectie nagellak is een beetje uit de kluiten gewassen. Daardoor is het eigenlijk wel een soort verzameling geworden.” Ongeveer vier jaar geleden ontstond de liefde tussen Esther en haar nagellakjes. “Vroeger had ik nooit nagellak en droeg ik het ook nooit. Dat ik nagellak ging verzamelen, gebeurde niet eens zo bewust. Ik had wel door dat ik ineens vaak en veel nagellak kocht, maar dat het zo snel tot zo’n grote verzameling zou groeien, dat had ik niet verwacht. Het is zo snel gegaan eigenlijk, in zo’n korte tijd.”
 

Leek in het lakken
“Ik kocht vooral veel verschillende merken nagellak bij verschillende winkels. Eigenlijk alle nagellak vond ik fijn, maar ja, toen was ik ook nog een leek in het lakken van nagels. Lange nagels heb ik altijd wel gehad, maar behalve ze laten groeien, deed ik er nooit wat mee.”
  
Zichzelf tegenhouden kon Esther niet meer. “Nagellak trok vanuit het niets ineens mijn aandacht en als ik een leuk kleurtje zag, moest en zou ik ‘m kopen. Vaak wachtte ik ook totdat de drogist een mooie aanbieding had. 1 +1 gratis, nagellak dat uit het assortiment verdween en voor 50% werd verkocht. Ik wilde ze allemaal wel hebben.” Tot een halfjaar terug kocht Esther alleen limited editiones, nagellak die een korte tijd verkrijgbaar was en vaak een speciaal kleurtje had. “Als een drogist de nagellak die ik wilde niet meer had, ging ik net zoveel filialen en andere drogisten af totdat ik hem had. Ik heb mezelf inmiddels een verbod opgelegd om nog meer nagellak te kopen, want ik kan het allemaal niet meer kwijt.”
 
Nail art en experimenteren
“Vooral het combineren van bijpassende nagellak bij mijn kleding vind ik leuk. Een tijdje geleden was ik nog bezig met nail art en probeerde ik telkens wat nieuws. Helaas heb ik daar geen tijd meer voor. Als ik wel weer een onbewaakt moment vind, ga ik zeker weer experimenteren!”
  

Ge(l)weldig
“Mijn favoriete item is toch wel mijn gelnagellak. Door de structuur van een gelnagellak blijft ‘ie langer zitten dan gewone nagellak en versterkt het mijn nagels. De laatste tijd scheuren en breken mijn nagels snel, waardoor ik altijd probeer een topcoat van een gellak op te hebben. Hieroverheen kan ik alle kleuren lakken, zolang ik de nagellak maar verwijder met nagellakremover zonder aceton.”
 
Sinds kort heeft Esther een gelnagellakset thuis. “Hierdoor kan ik het makkelijk zelf doen, superhandig! Helaas heb ik nog niet veel kleurtjes gelnagellak, maar ik probeer dat een beetje te compenseren door bijvoorbeeld één nagel in een andere kleur te lakken. Echt een trend van nu.”
 
Grote schoonmaak
Inmiddels heeft Esther al best veel nagellak de deur uit gedaan. “Miskopen doe ik sowieso meestal gelijk weg, maar een tijdje geleden heb ik een grote schoonmaak gehouden en de nagellak die ik niet gebruikte, weggegeven. Als ik naar alle nagellak kijk die ik ondertussen heb weggedaan, moet ik wel zeggen dat crack nagellak de grootste misser was. Ik heb die misschien maar twee keer opgehad. Zonde, maar ik weet nu wel dat ik deze nagellak niet meer moet kopen. O ja, en die nagelstickers, die waren ook niet bepaald je van het. Die koop ik ook nooit meer.”

  

Lege vakjes in het rek
Of Esther haar verzameling nog verder zal uitbreiden? “Nee, op dit moment niet. Misschien als er ooit een nagellak komt die ik met veel geweld moet hebben wel, maar nu heb ik simpelweg de ruimte niet. Er zijn een paar lege vakjes in mijn rek, maar als het aan mij ligt blijven deze voorlopig nog wel even leeg.”

Heb jij ook last van verzamelwoede? Spaar je roze kaarsen of heb je een pumpverslaving? Hoe gek of heel gewoon je verzameling ook is, stuur jouw verhaal o.v.v. Verzamelwoede dan naar redactie@ze.nl en wie weet verschijnt jouw verhaal in deze rubriek!