De originele liedjes uit 't Schaep

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Iedereen kent 't Schaep met de 5 Pooten wel. Zat jij de afgelopen weken ook iedere zondag in spanning voor de buis om de avonturen van Kootje de Beer, Lukas Blijdschap en Dora Lefèvre te volgen? De jongsten onder ons weten het misschien niet, maar deze komische serie is opnieuw verfilmd. In 1969 is 't Schaep met de 5 Pooten namelijk net zo'n tv-hit als de remake van de serie nu!

't Schaep met de 5 Pooten wordt in die tijd geregisseerd door Joes Odufré, Eli Asser schrijft de aflevering en Harry Bannink is verantwoordelijk voor de onvergetelijke muziek. De serie speelt zich af in een Amsterdams buurtcafé waarin stamgasten de nieuwste roddels doornemen en commentaar leveren op de rond 1970 snel veranderende tijdgeest. De hoofdrollen worden gespeeld door Piet Römer als Kootje de Beer, Leen Jongewaard als Lukas Blijdschap en Adèle Bloemendaal als Dora Lefèvre. In 1970 krijgt de serie een Gouden Televizier-ring. Toch houdt de serie na acht afleveringen op te bestaan. Helaas zijn de afleveringen van de eerste serie verloren gegaan, maar van de liedjes kunnen we nog steeds genieten.

Afbeelding verwijderd door redactie

Tien liedjes zijn namelijk gebundeld op de dvd 't Schaep met de 5 Pooten - De allerbeste originele hits. De liedjes zijn zo sterk dat ze bijna veertig jaar na dato nog steeds staan als een huis. Wie kan er niet meezingen met We benne op de wereld..., De Bijlmermeer of 't Zal je kind maar weze? Op de dvd zie je de originele beelden. Dat is erg leuk. Zo zie je een jonge Baantjer oftewel Piet Römer. Toch is er ondanks de vele jaren die verstreken zijn niet veel aan de beelden in de remake gesleuteld. De liedjes worden op precies dezelfde manier vertolkt als in de oude versie. Dat valt meteen op als je een aantal van de oude nummers hebt bekeken. Het is wel jammer dat er soms stukjes van liedjes wegvallen of dat de aftiteling door het beeld loopt. Toch mag dat de pret niet drukken.

Terwijl ik de liedjes achter elkaar afspeel - je kunt er ook voor kiezen om ieder nummer apart te spelen - stel ik me de vraag: welke versie is nu beter? Die uit 2007 of 1969? Ik vind het erg moeilijk om een keuze te maken, maar wat ik wel zeker weet, is dat de huidige cast echt goed naar de beelden uit het verleden heeft gekeken. Volgens mij wil dat alleen maar zeggen dat Piet Römer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal het goede voorbeeld hebben gegeven. Deze acteurs zijn stuk voor stuk geweldig! Ik heb echt genoten van hun optredens op de dvd. Het is echt heel jammer dat de beelden uit die tijd verloren zijn gegaan, want wat zou ik die oude serie graag willen zien.

Afbeelding verwijderd door redactie

't Schaep met de 5 Pooten
Met o.a. Piet Römer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal
Speelduur: 42 minuten
Adviesprijs: 9,99 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden