Het schnitzelparadijs

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Het schnitzelparadijs

heeft goede kritieken gekregen in het verleden. Na het zien van de film was ik dan ook benieuwd naar het boek. Enthousiast begin ik te lezen. Als lezer volg je het verhaal van de negentienjarige Nordip. Deze Marokkaan heeft naar eigen zeggen twee jaar van zijn leven verslapen, maar wil nu echt iets van zijn leven gaan maken. Daarom solliciteert hij als stagiair bij het Oer-Hollandse restaurant 'De Blauwe Gier'. Voor Nordip het echt beseft is hij aangenomen en uitgeroepen tot 'Sopkop'. Zijn nieuwe leven begint in de afwashoek van de keuken, die bevolkt wordt door leeftijdgenoten uit diverse culturen.

Zijn collega's kijken in eerste instantie niet naar 'm om. Ze begrijpen de jonge Marokkaan niet. Wat komt hij hier in de keuken doen? Waarom ziet hij dit als het begin van zijn nieuwe leven. Naarmate de tijd verstrijkt, wint Nordip het vertrouwen. De keukenmedewerkers vertrouwen hem hun geheimen, verlangens, frustraties en liefdes toe. En dan is er nog de mooie serveerster Agnes. Ze is het nichtje van de eigenaar van dit restaurant. Nordip droomt van een toekomst met deze mooie blonde Hollandse meid. Al droomt Nordip niet alleen over deze vrouw. Zijn hoofd zit vol met hersenspinsels. Soms zijn ze duidelijk, maar af en toe ook ontzettend wazig.

De schrijver heeft alle personages erg goed beschreven. Je hoeft de film niet gezien te hebben om een duidelijk beeld van iedereen te krijgen. Hij beschrijft niet alleen de personen krachtig. Nee, dat doet hij bij alles. Ik vind het prachtig. Zo ruik je gewoon de stank uit de keuken tijdens het lezen en zie je de opgestapelde pannen al voor je. Als lezer kun je je daardoor ook veel beter inleven in het verhaal. Dat vind ik erg fijn. Ik denk dat tieners zich nog beter in het verhaal kunnen inleven. De schrijver heeft zoveel herkenbare situaties beschreven. In sommige boeken krijg je dan echt cliché-verhaaltjes, maar dat weet Boudou te voorkomen. Misschien heeft dat wel te maken met zijn humoristische schrijstijl. Boudou schrijft vlot, waardoor het boek echt als een trein leest.

Afbeelding verwijderd door redactie

Khalid Boudou
Het Schnitzelparadijs
332 bladzijden
Uitgeverij: Rainbow Pockets
ISBN: 978-90-417-0679-9
Adviesprijs: 4,95 euro

Bestel Online!

Het schnitzelparadijs
Khalid Boudou