Brand!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Brand!
Mama kon er niet uit. Ze was gewond. Ze moest hulp zoeken. De man aan de overkant van de straat.
Help mama. Alstublieft, help mama.
Maar ze wist dat hij niet helpen zou.
Elke keer opnieuw. Elke keer opnieuw.
Toch moest ze het proberen. Ze rende naar de overkant. 'Alstublieft, u moet haar helpen.'
Ze keek naar hem op.
Geen gezicht. Geen gezicht. Geen gezicht.
Ze gilde.

Het boek begint wat traag. In de eerste 30 pagina's krijg je zoveel informatie over je heen dat ik het gevoel had alle pagina's nog eens te moeten lezen om het te kunnen plaatsen. Dat beloofde dus niet veel goeds, maar ik heb doorgezet. En gelukkig maar! Na de eerste 'moeilijke' pagina's pakt het boek je bij de hand en laat je niet meer los tot je de laatste woorden gelezen hebt.

Ik heb inmiddels veel thrillers gelezen en helaas - het moet worden gezegd- weet je meestal na een paar pagina's al wie de dader is en zit je alleen maar te wachten op de ontknoping. 'De brand' is niet zo'n boek dat al na een paar minuten prijsgeeft wie de moorden pleegt of - in dit geval - de pyromaan is. Ik had meerdere momenten tijdens het lezen dat ik personages niet meer vertrouwde en bijna teleurgesteld verder las. Dat ik éven dacht: 'Zie je, die persoon is het wel. Bah!' Maar naarmate het boek dan verder ging, bleek dat ik het (gelukkig) bij het verkeerde eind had. Gretig ging ik dan weer verder met lezen en speculeren. De schrijfster zet je, volgens mij, bewust op het verkeerde spoor en dát is de kracht van dit boek. Je wordt voortdurend heen en weer geslingerd.

Schroeiend vlees. Schroeiend vlees.
Trek je terug. Trek je terug.
Ze kon het niet. Hij sleurde haar het vuur in.
Ze gilde!

Afbeelding verwijderd door redactie

Iris Johansen schrijft al sinds 1983 boeken. In 1983 verscheen haar eerste romantische boek bij Bantam. Voorheen schreef ze vooral historische romans, nu concentreert ze zich op spanning. 'De brand' is inmiddels de veertiende thriller. Dit was het eerste boek dat ik van haar las. De schrijfster laat het verhaal en de personages op een razendsnelle manier een ontwikkeling door maken waardoor je soms even je ogen én geest rust moet gunnen voordat je weer het verhaal induikt.

Het boek is een goede aanwinst en zal die uurtjes in de bus naar de wintersport zeker doen versnellen!

Afbeelding verwijderd door redactie

De brand
Iris Johansen
Uitgeverij: Poema Pocket
ISBN: 978 90 210 0032 9
Adviesprijs: 6,98 euro

Bestel Online!

De brand
Iris Johansen