100 Portretten van Erasmus tot Fortuyn

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het bijeenbrengen van portretten van Bekende Nederlanders is niet nieuw. In de zestiende eeuw begon dat al met gegraveerde portretten van grafen van Zuid-Holland, Zeeland en West-Friesland. En door de eeuwen heen zijn er talloze series uitgegeven op bijvoorbeeld posters met namen als "Neerland's Groote Mannen - Voor onze jongens en meisjes" en "Verdienstelijke mannen en vrouwen". Tegenwoordig gebruiken we daar de term BN'er voor, wijden we er dus volledige televisieprogramma's aan en stemmen we per sms op 'De Grootste Nederlander'.


Aan het samenstellen van de portretten in dit boek kwam geen smsje te pas. Ze zijn min of meer toevallig gekozen uit de duizenden prenten die in de Atlas van Stolk aanwezig zijn. Het zijn gegraveerde, getekende en gefotografeerde portretten, maar ook spotprenten, kinderprenten en afbeeldingen van reclame- en verkiezingsaffiches. Bij elk portret saat de volledige naam en het geboortejaar van de afgebeelde persoon. In een apart kader wordt in het kort het een en ander over deze persoon uitgelegd, al dan niet ludiek bedoeld. Bij het portret van onze Jan Peter Balkenende staat bijvoorbeeld de volgende tekst: "De minister-president met de Harry Potter look. Zo genoemd vanwege zijn gelijkenis met de hoofdpersoon van de serie jeugdboeken geschreven door J.K. Rowling. ... Een degelijke, gereformeerde CDA-man met oog voor normen en waarden."

Erg leuk vond ik de cover van het weekblad 'BreakOut' uit 1996 waar kroonprins Willem-Alexander op was afgebeeld met heel groot het woord RELATIES erbij. Tsja, in tegenstelling tot vandaag de dag was hij destijds zeker niet into relationships. Zijn oma koningin Wilhelmina staat er ook in, althans een litho van haar portret voor een reclameafbeelding Chocolaad "Wilhelmina". Naast portretten van de koninklijke familie komen er ook schaatsers, schrijvers, kunstenaars en cineasten voorbij.

J.C. Nix
Bekende Nederlanders
100 Portretten van Erasmus tot Fortuyn
120 bladzijden
ISBN10: 9066115955 | ISBN13: 9789066115958
Uitgeverij: Inmerc
Adviesprijs: 14,95 euro

Bestel Online!

Bekende Nederlanders
Nix, J.C.