Balans in je leven

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Voordat ik het boek had, dacht ik bij het lezen van de titel dat het wel van pas kon komen bij mijn stage en waar ik op dit moment sta. Toen ik Integrale coaching opensloeg was ik een beetje teleurgesteld dat het zoveel over sport leek te gaan. Ik heb eigenlijk helemaal niks met sport. Toch heb ik het boek niet meteen aan de kant gelegd en ben ik verder gaan lezen.

Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken die elk vier paragrafen bevatten. Elk hoofdstuk begint met het pentagram van Pythagoras met telkens een ander punt bovenaan: het lichaam, de geest, de ander, leren en werken. Deze filosofische kant sprak me meer aan dan de sportkant van het boek. Maar zoals Erica Terpstra in het voorwoord al zegt: 'De inspiratie en passie zijn echter hetzelfde [...]. Dit boek is een pleidooi voor sporten én filosoferen. Leren én werken. Ambitie én plezier.' Tijdens het lezen van het boek kwam ik erachter dat ze helemaal gelijk heeft. Deze twee, op het eerste gezicht, totaal verschillende werelden liggen eigenlijk best dicht bij elkaar.

Elk hoofdstuk gaat dus in op een ander thema. Een belangrijk gegeven is dat het bijna altijd gaat over de balans vinden tussen twee onderwerpen. Bijvoorbeeld tussen inspanning en ontspanning. De laatste twee hoofdstukken richten zich op hoe jij jezelf kunt trainen om tot ontplooiing te komen binnen de thema's die in de drie voorgaande hoofdstukken naar voren kwamen. In elk hoofdstuk kun je ook verschillende kaders vinden die op de tekst aansluiten, dan wel een toevoeging zijn of meer duidelijkheid verschaffen.

Nu ik het boek uit heb, is het niet zo dat ik mijn balans al gevonden heb. Ik denk ook niet dat het zo simpel is, dat je er alleen maar een boek voor hoeft te lezen. Was het maar zo makkelijk! Wel zijn er in het boek praktische en bruikbare tips te vinden die je kunnen helpen balans te vinden. Niet alleen in je loopbaan, maar ook bij jezelf, want dat is net zo belangrijk.

Gerda Hamann
Integrale coaching
224 bladzijden
Uitgeverij: Sirene
ISBN: 978-90-5831-459-8
Adviesprijs: 16,95 euro