Back to Babel

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De film Babel bestaat uit vier verhalen die zich afspelen in drie continenten en in vijf verschillende talen. Niet gek dus dat de soundtrack barstensvol multiculti liedjes staat. Voor het tweede jaar op een rij won Gustavo Santaolalla de Oscar voor Best Original Score. Ook voor de film Brokeback Mountain sleepte de componist een felbegeerde Academy Award in de wacht. Terecht, want Santaolalla maakt muziek met iets extra's. Hoewel het in de basis vrij simplistisch is, weet hij als geen ander de mogelijkheden van de gitaar te benutten. Voor Babel gebruikte de Argentijn een oud, Perzisch snaarinstrument van hardhout. Dit rondbuikige instrument heeft een extra bijzondere sound, die nog beter bij de film past.

De cd opent met Tazarine. Het geluid van de oproep tot het islamitische gebed klinkt door de speakers, waarna Santaolalla begint met zijn gitaarspel. Niet alle liedjes komen ook daadwerkelijk in de film voor. Een groot deel is er alleen op gebaseerd. De eerste cd is een eclectische mix van allerlei soorten muziek. Zo wordt het nostalgische September van Earth, Wind and Fire gevolgd door het meer agressieve nummer The Joker van Fatboy Slim. Op alle filmlocaties werd muziek opgepikt. De makers gingen naar Marokko, Mexico en Japan en dat is duidelijk terug te horen op de soundtrack.

De tweede cd is helaas een beetje teleurstellend. Daar is een overkill aan Santaolalla en dat is echt een beetje teveel van het goede. Zijn muziek is te minimalistisch om bijna een hele cd mee te vullen. Het gebrek aan zang gaat dan een beetje vervelen en de oververtegenwoordigde gitaar begint op je zenuwen te werken. De eerste cd is echter zó goed dat ik de soundtrack toch een aanrader vind. Babel OST is een erg gevarieerd album met mooie, intense nummers. Veel folklore, een tikkeltje zen en een vleugje spiritualiteit maken deze soundtrack tot een bijzondere mix van verschillende stijlen wereldmuziek. Vooral lekker voor zinderende zomeravonden of op de achtergrond bij een romantisch diner. Een musthear!

Babel
Music from and inspired by the motion picture
Speelduur: 130 minuten (2 cd's)
Label: Concord Records
Adviesprijs: 21,99 euro

Bestel Online!

Babel
Original Soundtrack