't Schaep met de vijf Pooten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De remake

't Schaep met de 5 Pooten' was een komische Nederlandse televisieserie die eind jaren zestig en begin jaren zeventig werd uitgezonden door de KRO. Teksten geschreven door Eli Asser en de muziek is van Harry Bannink. 't Schaep met de 5 Pooten' was de naam van een Amsterdams buurtcafé waarin stamgasten de nieuwste buurtroddels doornamen en commentaar leverden op de veranderingen om hen heen.

De serie leverde een aantal succesvolle liedjes op: Wij benne op de wereld om mekaar te helpen, niewaar?, Het zal je kind maar wezen en Vissen. Hoewel de serie in 1970 de Gouden Televizier-ring kreeg toegekend, hield hij al na 8 afleveringen op te bestaan. Daarnaast is er van de officiële serie nog maar weinig bewaard gebleven. Maar de KRO heeft goed gekeken naar de revival van oude series als 'Bewitched'. Nu is van 't Schaep met de vijf Pooten' ook een remake gemaakt. Met de sterren van nu!

Want tenslotte kan je Piet Römer (Pierre Bokma), Adèle Bloemendaal (Tante Dora Lefèvre) en Willeke van Ammelrooij (Lena Braams) niet door zomaar iemand vervangen. Daarom worden de hoofdrollen vertolkt door Pierre Bokma (Kootje de Beer), Marc-Marie Huijbregts (Lukas Blijdschap), Loes Luca (tante Door), Georgina Verbaan (Lena Braams) en Carry Tefsen (opoe Withof).

Afbeelding verwijderd door redactie

Hilarisch en ontroerend

De DVD bevat de volledige nieuwe serie, dat betekent zes uur lang kijkplezier. En ik heb deze DVD zeker met veel plezier gekeken. Als je door de Amsterdamse teksten heen luistert, waan je je echt in de wereld van eind jaren zestig. De veranderingen uit die tijd, zoals bijvoorbeeld de sanering van de buurt, de jongeren die met z'n twintigen op een boot woonden of als veertigjarige voor het eerst op vakantie gaan met een vliegtuig, worden op hilarische en soms ontroerende wijze neergezet.

De liefde tussen kroegbaas Kootje en de eigenaresse van de wassalon, tante Door, bloeit maar tenenkrommend langzaam op. Ik wilde soms tegen het scherm gillen: "Zoen haar nou!", zó leefde ik mee. En de scène waarin Lena Braams een buikgriepje heeft is werkelijk briljant en heel komisch en vooral luidruchtig weergegeven. Ik hoop niet dat ik ooit in een winkel ben met buikgriep! Soms begreep ik de Amsterdamse uitdrukkingen niet helemaal. Ik woon al zeven jaar in Amsterdam, maar kom nog steeds voor verassingen te staan. Want wáárom noemen ze Marc-Marie Huijbregts nou voortdurend 'Utrechter'?

Afbeelding verwijderd door redactie

De liedjes

Veel van de liedjes zijn nog steeds bekend. De veelal truttige teksten passen helemaal bij de serie. Gewoon lekker in het oor liggende liedjes waarvan je onbewust verwacht dat ze worden gedraaid in die Amsterdamse buurtkroeg. Geen muziek die je dagelijks horen wilt, maar bij de serie past het helemaal. Stiekem hoop ik dat, wanneer ik morgen naar de kroeg hier op de hoek ga, dat ze dan ook uitbarsten in een liedje! Gewoon, omdat het me zo leuk lijkt. Je ziet Amsterdam van een totaal andere kant in deze serie.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen naar de liedjes te luisteren. Dan hoef je niet eerst de hele aflevering nogmaals te kijken, mocht je de liedjes nog eens mee willen zingen. Maar...dan wel onder het genot van een pikketanesie!

't Schaep met de vijf Pooten
Met o.a. Loes Luca, Georgina Verbaan en Marc-Marie Huijbregts
Tijd: zes uur (3 DVD's)
Uitgebracht door: Bridge pictures
Adviesprijs: 29,99 euro
Adviesleeftijd: Alle leeftijden

Bestel Online!

't Schaep Met De 5 Pooten (3DVD)
Marc-Marie Huijbregts