The heart of everything

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De band wordt in 1996 opgericht als The Circle, maar na een paar naamsveranderingen en personele wijzigingen gaat de groep - met de nieuwe zangeres Sharon den Adel - verder als Within Tempation. Min of meer toevallig breekt de band in 2000 landelijk door met de single Ice Queen. Het nummer is al een half jaar uit, als het door 3FM tot Megahit wordt gebombardeerd. Daarna gaat het snel voor Within Tempation. De band speelt op allerlei festivals en toert een paar jaar door Europa. Er volgen nog een paar muzikantenwissels, maar sinds 2002 speelt de band in de huidige samenstelling: Sharon den Adel (zang), Robert Westerholt (gitaar), Ruud Jolie (gitaar), Jeroen van Veen (basgitaar), Martijn Spierenburg (keyboards) en Stephen van Haestregt (drums).

Met de cd's Mother Earth en Silent Force laat Within Temptation de muziek uit de beginperiode - de grunt - achter zich en richt de band zich voornamelijk op (symfonische) rock. De band bereikt een veel groter publiek en dat blijkt ook wel: de single Stand my ground reikt tot nummer vier in de hitlijsten. Ook de eerste single van het nieuwe album, What have you done, is binnen twee weken al de top tien ingedoken. Het nummer, waarop Life of Agony-voorman Keith Caputo meedoet, geeft meteen een voorproefje van The heart of everything.

Afbeelding verwijderd door redactie

De single, die erg doet denken aan Evanescence, knalt er echt in met de stevige gitaarpartijen. Al blijft de hoge stem van Sharon natuurlijk wel kenmerkend voor Within Temptation. Des te verrassender is dan ook dat ze in twee nummers, waaronder de titeltrack, letterlijk 'een toontje lager zingt'. Toch is die typische sound nog steeds te horen, mede door de achtergrondkoortjes. Zo doet openingsnummer The howling vertrouwd aan, ook voor niet-kenners zoals ik. Verder is All i need een rustpunt tussen het gitaargeweld en de elf songs tellende cd eindigt verrassend rustig met de prachtige ballad Forgiven.

Afgelopen woensdag begon de Europese tour met een optreden in de vernieuwde Melkweg in Amsterdam. In mei en juni gaat de band ook voor optredens naar Amerika en Canada. Er waren van meerdere kanten kritieken dat de single en album te commercieel zouden zijn en teveel gericht op de Amerikaanse markt. Maar wat dan nog? Een doorbraak aan de andere kant van de grote plas is ze zeker gegund. Met The heart of everything laat Within Temptation in ieder geval duidelijk horen dat het in de loop der jaren gegroeid is. En Nederland blijven ze vast wel trouw...

Afbeelding verwijderd door redactie

Within Tempation
The heart of everything
Speelduur:57 minuten en 12 seconden
Label: Sony/BMG
Adviesprijs: 19,99 euro

Bestel nu online met korting!

The Heart Of Everything
Within Temptation