Hoezo, het zwakke geslacht?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Persoonlijk verhaal

Het is niet een afstandelijk geschreven boek. Allereerst schrijft Mirjam Oomens over haar eigen trauma. Zij is slachtoffer van een verkrachting in haar eigen huis. Hiermee zet Mirjam direct de toon van het boek. Openhartig vertelt ze over haar ervaring en over hoe zij eruit gekomen is. "Ik vertelde haar dat ik vrij snel na de verkrachting twee dingen heel zeker wist. Het eerste was dat deze man mij de vreselijkste uren van mijn leven had bezorgd, maar dat ik het hem niet gunde de rest van mijn leven ook te verpesten en het tweede was dat ik het gevoel had álles aan te kunnen als ik hier goed doorheen kwam."

De schrijfstijl is ontwapenend eerlijk. Er worden taboes doorbroken en de schrijfster gaat geen 'nare dingen' uit de weg. Soms is het even slikken wanneer je leest wat de vrouwen allemaal meegemaakt hebben.

Afbeelding verwijderd door redactie

Traumatische ervaringen

Het is ongelooflijk wat men allemaal kan meemaken zonder er aan onderdoor te gaan. Van het overlijden van een kind tot het meervoudig seksueel misbruikt worden. En het is ongelooflijk hoe mensen kunnen reageren. Ooit één van deze tenenkrommende reacties gehad? : "Het is voor jou niet erg dat je kindje overleden is, je hebt er nog één." of "Je draagt zulke korte rokjes, je hebt wel een beetje gevraagd om die verkrachting." Je verwacht niet dat mensen zulke botte reacties kunnen geven op een traumatische gebeurtenis.

Maar deze vrouwen lieten zich er niet door uit het veld slaan. Zij werden door het leven geslagen en zij sloegen terug. En hoe! Stuk voor stuk vrouwen die nu een goed leven hebben, alles op orde hebben en andere vrouwen helpen om hun leven beter te maken. Niet alleen door bijvoorbeeld als maatschappelijk werker te werken, maar ook door hun verhaal te laten vertellen in dit boek.

Motto

"Nog steeds is mijn motto: je geluk en je ongeluk creëer jezelf. Niet de omstandigheden maken wie ik ben, ík maak wie ik ben. Mijn kern laat zich niet kapot maken." Dit is één van de uitspraken van één van de vrouwen in het boek. Het getuigt van kracht, weerbaarheid en zelfkennis. De vrouwen worden duidelijk beschreven door Mirjam. Ze vertelt hoe ze eruit zien, hoe ze reageren en waar ze vandaan komen. Op deze manier heb je het gevoel dat, wanneer je hun verhaal leest, je zelf met deze dames praat, je zelf deze dame bent of deze dames misschien wel kent. Omwille van privacyredenen zijn namen veranderd, maar dat is goed te begrijpen wanneer je leest wat deze vrouwen hebben meegemaakt.

Het is niet een boek die je even lekker snel wegleest. Het is een boek waarbij je soms naar adem hapt, omdat het gevoelens van herkenning of afschuw oproept. Ik heb het boek soms even weggelegd, om een uurtje later weer te beginnen. Het is echter wel een boek dat me een gevoel van trots gaf. Trots, om vrouw te zijn. Als iemand het nu ooit nog over het 'zwakke geslacht' heeft, dan laat ik ze dit boek lezen!

Mirjam Oomens
'Hoezo, het zwakke geslacht?'
156 bladzijden
Uitgeverij: Bzztoh
ISBN: 978-90-453-0753-4
Adviesprijs: 14,50 euro

Bestel hier online!
Hoezo, het zwakke geslacht ?
M. Oomens