Vakantiestress: zo deal jij ermee!

Vrije tijd door Marleen_S
Nog heel even en dan zit jij elf dagen in een idyllisch hotelletje bij een Spaans strand. Olé! Of toch o nee, want er moet nog zo veel gebeuren! Koffers inpakken, de reisdocumenten regelen, aaargh, stress! Zo houd jij het hoofd koel.

 
Voor de vakantie
Rond je taken op je werk op tijd af en maak een lijstje voor je collega die achterblijft en het van je overneemt. Zorg ook dat je het werk zodra je weer terug bent, makkelijk kan oppakken door alles netjes af te ronden. Als je op vakantie gaat en weet dat je bij terugkomst een grote deadline hebt, ga je niet met een fijn gevoel weg.
 
Maak je een roadtrip met vriendinnen of je lover en zit jij ook achter het stuur? Zorg dat je de nacht voor vertrek genoeg slaapt en maak een tas klaar met een lekkere lunch en voedzame snacks waar je energie van krijgt. Neem ook zeker een rolletje Dextro mee, mocht je wat extra peper in je reet nodig hebben tijdens de rit.
 


Houd de avonden (het liefst twee dagen ervoor) voor je vakantie vrij zodat je elke dag beetje bij beetje kunt inpakken. Als je last minute je gehele kledingkast in je koffer probeert te proppen en er op het vliegveld achterkomt dat je de helft bent vergeten, is dat geen lekker begin van de vakantie.
 
Maak een inpaklijst met dingen die je absoluut niet moet vergeten. Pak de allerbelangrijkste dingen ? opladers, medicijnen en reisdocumenten ? als eerste in. Vergeet ook niet wat cash in je portemonnee mee te nemen en schoon ondergoed in je handbagage te stoppen mocht je koffer kwijtraken.
 
Als je de trotse eigenaar bent van een lief poezenbeest of harige hamster, regel dan alles op tijd voor het verzorgen ervan als je weg bent. Vraag het een paar weken van tevoren aan de buren, zodat zij hier rekening mee kunnen houden in hun agenda.
 
Bekijk van tevoren verschillende websites voor leuke activiteiten in het verre oord waar je verblijft en verzamel tips van andere vakantiegangers die er al zijn geweest. Schrijf ze op of print ze uit en vergeet het niet mee te nemen!
 
Zorg dat je reisdocumenten geldig zijn. Als je een dag van tevoren erachter komt dat je id-kaart is verlopen, ben je te laat.
 
Maak je serieus niet te druk. Die paar sandaaltjes die je bent vergeten, ach je hebt er toch al dertig mee. Veel dingen kun je ter plekke vast wel kopen zoals zonnebrand of pleisters. En als je met vriendinnen op vakantie gaat, zorg dan dat je allemaal iets anders meeneemt. De één neemt wat tijdschriften mee, de ander een föhn etcetera. Scheelt kilo?s en vergeetstress.
 


Tijdens de vakantie

Verken de omgeving. Om een beetje bij te komen van de lange reis is het heerlijk om na aankomst en het uitpakken van de koffers eerst bij te komen met een lekker drankje of met een wandeling langs de boulevard. Bekijk wat er allemaal te doen is, zonder het gelijk te doen. Door alle indrukken rustig op je te laten inwerken, kom je gelijk in het vakantieritme.
 
Je hoeft niet álles te zien. Maak een lijstje met wat je leuk lijkt en houd deze kort. Drie of vier absolute must sees zijn meer dan genoeg voor een 11-daagse vakantie.
 
Ruzie met je vriendin of lover? Leg het ? als het kan ? zo snel mogelijk bij en loop er niet te lang mee rond. Daar is niks ontspannends aan, want euhm, dat was toch ook de hele reden dat je even twee weken weg wilde? Accepteer het feit dat je ook op vakantie hier en daar een meningsverschil hebt. Dat is volkomen normaal.
 
Focus op wat er wel is en niet op wat er ontbreekt. Ja, het is behoorlijk vervelend dat de airco het niet doet en het is rete-irritant dat die Duitsers naast je op het strand zo veel lawaai maken, maar zet een lekker muziekje op. Of ga een potje volleyballen. Het is jouw vakantie en laat die door niets of niemand verpesten.
 
Leef offline. Het is misschien heel moeilijk om cocktail nummer veertig niet te delen met al je Facebook-vrienden, maar bewaar al je vakantiekiekjes maar lekker voor na de vakantie. Anders vliegen die vrije dagen op het strand zo aan je neus voorbij, omdat jij elke poep en scheet moet twitteren. Wordt je reisgezelschap ook niet erg blij van. Plus, je bent ook echt even weg van thuis. De ultieme vakantie! 

Heb jij vaak last van stress voordat je op vakantie gaat? En wat doe je om stress te vermijden?