Sharon Kips is niet in een hokje te stoppen!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Met een mok thee in haar handen en zonder make-up komt Sharon de kamer binnen. Ze ziet er heel gewoon uit. Als ze begint te praten klinkt haar stem opgewekt en normaal. Het is bijna niet te geloven dat dit meisje zo'n dijk van een stem heeft. Ze gaat op haar favoriete plekje op de bank zitten. Ze vertelt dat het haar tweede dag vol interviews is. "Maar ik vind het leuk, verschillende mensen ontmoeten. Het hoort erbij!"

Hoe was het om mee te doen met een programma als X Factor?

Het was onvergetelijk! Ik heb ontzettend genoten. We hadden ook erg prettig contact onderling. Geen haat en nijd. Ondanks dat we daar allemaal zingen voor een jury. Ik wil graag zingen, maar ik vind het ook heerlijk om te luisteren naar anderen. We gaven elkaar zelfs adviezen! We hebben elk ons eigen stemgeluid, ik zing niet zoals Christian en hij niet zoals ik, dus weet je toch niet waar het Nederlandse publiek voor gaat. Er is mij heel vaak gevraagd of er écht geen roddels te vertellen zijn, maar dat is gewoon echt niet zo. Ik ben er om mijn ding te doen, waarom zou ik dan negatief doen over anderen? Het was echt heel leerzaam.

Heb je nog contact met Henkjan Smits, je coach uit X Factor?

Ja, we hebben nog wel contact, maar dan telefonisch of soms een sms. We werken, helaas, niet meer samen. Tijdens de shows was ik in de veronderstelling dat we na afloop van het programma ook samen zouden gaan werken. Toen bleek dat het niet zo was, was ik wel even verbaasd. Maar ik heb het gewoon geaccepteerd en ben verder gegaan. Gelukkig heb ik nu ook een fantastisch team om me heen, dat werkt erg prettig.

Je wilde vroeger helemaal niet beroemd worden, wanneer ben je van mening veranderd?

Dat veranderde toen ik een jaar of zestien was. Ik begon met zanglessen toen ik tien was. Dat deed ik omdat ik het leuk vond om te zingen. Ik genoot ervan. Langzamerhand begon mijn omgeving steeds meer te vragen of ik er niet iets mee wilde doen. Toen begon ik erover na te denken en kreeg dromen over hoe het zou zijn. Toen ik achttien was ben ik steeds meer gaan optreden. Ik merkte dat ik dit echt ontzettend leuk vond en vind om te doen. Dat ik hier goed in ben. Toen dacht ik 'wie belet me om dit te doen?' Na drie jaar Idols, waar ik nooit aan meegedaan heb, voelde ik dat ik er klaar voor was. En toen ging ik ervoor!

Afbeelding verwijderd door redactie

Je leven is in een stroomversnelling gekomen. Opnemen van een album, optredens geven door het hele land. Kan je er wel van genieten?

Ja absoluut! Het is heel erg druk, maar thuis op mijn kamertje realiseer ik me echt van 'wow, ik heb geen negen-tot-vijf-baan meer'. Ik probeer echt overal van te genieten en de negatieve dingen en ontevreden gevoelens laat ik niet toe. Dan verlies je de bigger picture uit het oog en dat wil ik niet. Ik wil niet worden hoe mensen denken dat ik ben. Ik ben ook maar gewoon een mens. Ik ben niet arrogant en doe niet uit de hoogte, gewoon omdat ik toevallig een BN'er zou zijn of goed kan zingen.

Vertel eens over je album, Tien, dat uitkomt op 28 mei?

Het zijn allemaal covers, maar wel op mijn eigen manier gezongen. Ik heb alles gegeven op dit album wat ik kon geven. De cd past helemaal bij mij. Ik ben een meid van nu. Ik houd van feesten, gezelligheid, happiness. Het album is completely me! En dat voor een eerste album met covers.

Het album heeft veel gospelinvloeden. Denk je dat het Nederlandse publiek daarop zat te wachten?

Nou, te wachten misschien niet. Maar het is wel iets totaal anders en het is wel echt Sharon. Omdat er ook nummers uit de live shows opstaan weten de mensen denk ik wel wat ze van mij kunnen verwachten. Daarom is de cd ook een knipoog naar X Factor. Daarnaast is het een doorverwijzing van wat er komen gaat. Ik wil met dit album laten zien dat ik X Factor nooit zal vergeten en mensen een blik op de toekomst geven. Een tipje van de sluier oplichten. Daarom ben ik Sharon Kips en niet 'Sharon van X Factor'.

Ben je al eigen nummers aan het schrijven?

Ja, we komen zo snel mogelijk met een tweede album. Daar komen wel eigen nummers op. Die ik zelf schrijf of waar ik aan meegewerkt heb. Ik ben al begonnen met teksten schrijven. Ik ben geen muzikante, dus ik vind het nog wel moeilijk. Vroeger dacht ik altijd: 'ik kan geen lyrics schrijven'. Best gek, want ik was altijd mijn gedachten en verhaaltjes aan het schrijven. Nu werk ik samen met songwriters en het gaat me best goed af. Iemand zei ooit tegen me dat ik gewoon alles wat ik dacht en voelde op moest schrijven. Je weet nooit waar je het voor zou kunnen gebruiken. Dus dat doe ik maar. Heb zelfs een pen en notitieblok naast mijn bed liggen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Er staat nogal wat te gebeuren. Je gaat optreden op de EO jongerendag én je staat in het voorprogramma van Beyoncé. Hoe vind je dat?

Ik vind het beide echt helemaal fantastisch. Ik heb zin in beide optredens. Bij de EO jongerendag komt X6 ook optreden. Beyoncé is totaal niet gospel en de EO jongerendag wel. En why not? Ik wil gewoon mezelf blijven. Natuurlijk ga ik niet eerst in hotpants staan bij Beyoncé en daarna keurig netjes aangekleed bij de jongerendag. Maar ik zou mezelf ook niet prettig voelen in hotpants en in hele sexy kleren. Ik ben niet in een hokje te stoppen en ik zou ook niet graag willen dat anderen dat doen.

Even naar Biddinghuizen, je woonplaats. Ze hebben een fansite voor je opgericht en ze hebben zich sufgestemd tijdens de live shows. Zijn de inwoners van Biddinghuizen altijd zo hecht geweest, of is dat door jou gekomen?

Ja, dat is door mij gekomen. Of liever gezegd, ik lag er altijd een beetje buiten. Maar sinds X factor is de saamhorigheid erg vergroot. Ik vind het er heerlijk. Ik blijf er voorlopig ook zeker wonen!

Kijkend naar de toekomst, wat kunnen we allemaal nog van Sharon verwachten?

Eerst ga ik in Nederland voet aan de grond krijgen. En als ik dat hier bereikt heb gaan we naar het buitenland. En ik wil ook nog zeker ooit een keer in een musical spelen en zingen. En dan in een rol met een mooi verhaal. Maar dan niet met veel dansen. Ik ben een zangeres en geen danseres! Maar eerst ga ik werken aan mijn solocarrière!