Zoet! sla je onmogelijk zomaar dicht

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Van Gemerde weet hoe ze de lezer moet triggeren. De rillingen lopen over mijn hele lichaam als ik de laatste zinnen van de proloog lees. 'Met trillende wijsvinger ging hij langs haar silhouet. In gedachten vouwde hij zijn handen om haar hals en kneep tot ze het uitschreeuwde van angst en haar lichaam slap werd.' Ik kan niets anders dan gespannen verder lezen. Wat gaat er nog meer gebeuren?

In Zoet! vertelt de jonge kunstenaar Manuela haar verhaal. Ze heeft het goed voor elkaar. Amper klaar met de kunstacademie wordt ze al gescout door een galeriehouder. Hij is zo onder de indruk van haar werk dat ze al snel een eerste solotentoonstelling krijgt. En dan is er ook nog die anonieme verzamelaar die vier van haar kunstwerken heeft gekocht. In de liefde is ze niet zo gelukkig, maar daar draait het leven niet om. Ze is juist blij met het stel goede vrienden dat ze om zich heen heeft.

Al snel verandert haar relaxte leven in een nachtmerrie. Manuela krijgt vreemde telefoontjes. In eerste instantie denkt ze nog dat het gewoon een hijger is, maar de ernst van de situatie wordt snel duidelijk als hij blijft bellen. Wie is deze persoon? Wat wil hij? Weet hij waar ze woont? De vragen vliegen door haar hoofd. Als haar belager ook mailtjes begint te sturen, een kunstwerk steelt dat grote emotionele waarde voor haar heeft en bloemen laat afgeven, bekrijpt haar het akelige gevoel dat haar belager iemand is die haar beter kent.

Manuela is een sterke vrouw. Ze laat haar leven niet beheersen door haar angst en werkt vol passie door aan de werken voor haar solotentoonstelling. Hierbij krijgt ze de hulp van Jessica. Dit meisje huurt de bovenste verdieping van haar huis in de Amsterdamse Pijp en in die korte tijd zijn ze goede vriendinnen geworden. Heeft zij er misschien meer mee te maken? Of zit haar beste vriend Stef erachter? Of Allard, de galeriehouder die een blauwtje bij haar heeft gelopen? Manuela heeft geen idee.

Die spanning die Manuela ieder moment van de dag met zich meedraagt, kun je als lezer voelen. De schrijfster trek je met haar vlotte stijl zo het boek in. Het boek zomaar dichtslaan, is onmogelijk. Als lezer wil je weten hoe dit afloopt. Dat er iets staat te gebeuren is duidelijk. Dat geeft van Gemerde aan met een paar korte hoofdstukjes waarin we in het hoofd van de dader kunnen kijken. Als je aandacht even verslapt was, ben je er zo weer bij. Wat mij betreft is er geen woord te veel gezegd als dit boek wordt omschreven als de eerste echte Nederlandse chicklit thriller. Zoals lekkere zoete snoepjes, smaakt dit boek naar meer!

Afbeelding verwijderd door redactie

Yoyo van Gemerde
Zoet!
224 bladzijden
Uitgeverij: Sirene
ISBN: 978-905-8313-12-6
Adviesprijs: 17,95 euro

Bestel Online!

Zoet!
Yoyo van Gemerde