Leonard Cohen en Anjani

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Halleluja

Haar solo carrière begon zij in 2000 met een titelloos album. Maar Anjani's professionele, muzikale relatie met Leonard Cohen (1934) begon al in 1984 toen ze als achtergrondzangeres op het hitnummer Halleluja een deuntje meezong. Ook zong ze als solist en speelde ze keyboard tijdens Cohen zijn Various Positions world tour en zong ze mee op zijn albums I'm Your Man (1988), The Future (1992) en Dear Heather (2004).

Gedichten

De samenwerking kwam pas echt van de grond toen Anjani het gedicht Blue Alert van Leonard Cohen in handen kreeg. Zij wilde daar "iets" mee doen en kreeg daarvoor toestemming van Cohen. Hij was zo enthousiast over haar uiteindelijke uitvoering van zijn gedicht, dat zij door zijn teksten en gedichten boekjes mocht neuzen en kon uitkiezen wat ze nog meer van hem wilde gebruiken. Sommige teksten waren nog niet af, dus die schreven ze samen tot een volledig nummer. Op het album staat produced by Leonard Cohen en meneer Cohen heeft duidelijk zijn stempel op Anjani gedrukt. De muziek is zo overduidelijk Cohen en jammer genoeg klinkt het alsof Anjani zijn nummers heeft gecovered. Maar volgens eigen zeggen beschikte Leonard Cohen over de juiste tekst en Anjani over de stem om deze te zingen. Toch vraag ik me af hoe het album zou klinken als Cohen zijn donkere en wanhopige composities zelf had ingezongen en Anjani hem alleen op de piano had begeleidt. Ik mis op dit album zijn warme, donkere stem.

Afbeelding verwijderd door redactie

Elevator music
Blue Alert

is op een vintage Telefunken analoog taperecorder opgenomen en de stem van Anjani glijdt zweverig, warm en zuiver door de boxen. Er is geen spetter in haar stem of tikje in de muziek te horen. Dit is loepzuivere jazz voor een broeierige, donkere dag of een rokerige avond. De muziek is te gladjes om voor de gezelligheid op te zetten en te mooi om als achtergrond muziek of als muziekje in een lift te draaien. Anjani klinkt volwassener en iets minder hees en hip dan Norah Jones, maar ze zouden zo naast elkaar in het cd rek kunnen staan.

Tevreden

Het album Blue Alert is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de simpele single cd en de limited edition (longsleeve) cd+dvd uitvoering. Op deze dvd staat The making of Blue Alert: een film van Liam Lunson. En twee bounusvideo?s:'The mist en Thanks for the dance. Op laatstgenoemde zie je Anjani dansen met een tevreden Leonard Cohen.

Op 15 juli staat Anjani op het North Sea Jazz festival in Rotterdam.

Afbeelding verwijderd door redactie

Anjani
Blue Alert
Speelduur: 40 minuten
Columbia Records
Adviesprijs: 24,99 euro (cd+dvd)

Bestel goedkoper online!

Blue Alert + DVD (speciale uitgave)
Anjani