Tripping Shakespeare

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

William Shakespeare hield van bloed. Romeo sterft een gruwelijke dood en zijn geliefde Juliet eveneens. Ook in Othello stort de een na de ander ter aarde. Macbeth spant echter de kroon. Dit bloederige verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. De Schotse koning Macbeth doodde zijn voorganger Duncan en eiste de troon op. Macbeths daden zijn de oorzaak van het gekonkel van mevrouw - Lady - Macbeth. Zij stookt haar man op zijn eerste moord te plegen. Uit liefde laat hij zich manipuleren en het dodelijke dominospel is begonnen. De een na de ander moet sterven om de geheimen van Macbeth te kunnen bewaren. Maar what goes around, comes around! Lady Macbeth wordt gek van schuldgevoel en maakt zichzelf van kant. Macbeth wordt uiteindelijk zelf door Duncans zoon Malcom omgebracht. De cirkel is rond.

Afbeelding verwijderd door redactie

Geoffrey Wainwright brengt Macbeth van de Schotse hooglanden naar de moderne onderwereld van Melbourne, Australië. Met groots uiterlijk vertoon, prachtige kostuums, een prikkelende soundtrack en de ware - weliswaar ingekorte - Shakespeare-teksten ontrafelt zich een actiefilm vol woede en geweld. Bloed vloeit rijkelijk en de maker deinst niet terug om zelfs kindermoord in beeld te brengen. Shakespeare zou gesmuld hebben. En het publiek? Dat heeft het moeilijk.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ben je bekend met de Engelse schrijver en met het verhaal, dan zijn de teksten redelijk te volgen. Heb je echter nooit eerder een Shakespeare gelezen, dan kun je het wel vergeten. Het verhaal van Romeo + Juliet is zo universeel, daar konden de kijkers door de algemene kennis van het thema vanzelf volgen waar het over ging. Hier kost dat te veel moeite. Het camerawerk is erg mooi, de hoofdrolspeler een hunk en als je van veel schietwerk houdt, ben je aan het goede adres. De film gaat echter door het gebruik van de originele taalkundige symboliek van Shakespeare de mist in. Dezelfde mist als waarin de heksen uit Macbeths bad trip uiteindelijk verdwijnen. De extra's op DVD 2: interviews met de hoofrolspelers en een droge behind the scenes, helpen daar uiteindelijk helemaal niets aan.

Afbeelding verwijderd door redactie

Macbeth
Met o.a. Sam Worthington, Victoria Hill, Steve Bastoni
Tijd: 146 minuten (2 DVD's)
Adviesprijs: 20,99 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar

Bestel goedkoper online!

Macbeth
Steve Bastoni