5 unieke bezienswaardigheden in Nederland die je nog niet kent

Vrije tijd door Noa

Blijf jij deze zomervakantie in Nederland? Dan hebben wij goed nieuws! Wij hebben namelijk vijf unieke bezienswaardigheden in ons kikkerlandje gevonden die absoluut de moeite waard zijn om te zien. Geen zorgen, we zullen niet aankomen met de toeristische clichés! 

 

1. Van Gogh's Starry Night

Deze unieke bezienswaardigheid bevindt zich op het Roosegaarde Fietspad in Eindhoven en is het best te bewonderen in het donker. Dit fietspad is namelijk verlicht met lichtgevende plankton waardoor het lijkt alsof je op de Melkweg fietst. De bedenker van dit bijzondere ontwerp is Daan Roosegaarde en hij heeft zijn werk geïnspireerd op De Sterrennacht van meester-schilder Vincent van Gogh. Het Roosegaarde Fietspad is het eerste glow-in-the-dark fietspad ooit en dat maakt deze bezienswaardigheid extra uniek!

2. Landgoed Clingendael

Altijd al in een Japanse tuin willen lopen? Dan wil jij Landgoed Clingendael in Den Haag sowieso een keer bezoeken! Op dit prachtige landgoed bevinden zich talloze vijvers, slingerpaadjes, speelweides en boomsoorten. Het pronkstuk van Landgoed Clingendael is de Japanse tuin die slechts een paar weken per jaar geopend is. Het is de enige Japanse tuin in Nederland uit 1910 en dat maakt deze bezienswaardigheid een historisch pareltje!

3. De Pyramide van Austerlitz

Nee we zijn niet gek geworden, er staat echt een Pyramide in Nederland. Op het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug bevindt zich namelijk de Pyramide van Austerlitz. Deze indrukwekkende bezienswaardigheid is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en sinds 9 december 1970 is de Pyramide een Rijksmonument. Je hoeft geen entree te betalen en je maakt een prachtige wandeling door het bos opweg naar het Rijksmonument. Een dikke aanrader als je het ons vraagt!

4. TIJ

In het Vogelobservatorium Tij in Stellendam staat de mooiste vogelspotplek van Nederland en wij snappen waarom! Dit prachtige bouwwerk heeft de vorm van een ei en is wel acht meter hoog en elf meter lang! Vanuit het reusachtige vogelnest heb je een 360 graden-uitzicht over het weidse Haringvliet en je kunt er kolonie van grote sterns spotten. Maar ook als je niet van vogel spotten houdt is deze plek echt een bezoekje waard. Tip! Trek kaplaarzen aan, het kan erg modderig worden ;)

5. ENCI-groeve  

De ENCI-groeve is een kalksteengroeve die gelegen is bij de Sint-Pietersberg in Maastricht. Deze groeve werd gebruikt voor het winnen van kalksteen en is in 1926 gebouwd tijdens de oprichting van de Eerste Nederlandse Cement Industrie. Deze prachtige plek heeft Turquoise blauw water wat je nergens anders is Nederland vindt. Dit plekje is daarom ook zeker een bezienswaardigheid die op jouw bucket list moet staan.