Overleef de erfenis

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Familie duurt een mensenleven lang

Nadat de meest dringende zaken rond het afscheid geregeld zijn en de dierbare is begraven of gecremeerd, word je geconfronteerd met een grote hoeveelheid administratieve rompslomp. Tussen het verdriet door moet het (huur)huis van de overledene vaak ook nog in korte tijd leeggehaald worden. Een overlijden kan een heel emotioneel gebeuren zijn dat mensen enorm uit hun evenwicht brengt. Uit onderzoek is gebleken dat er heel wat wordt afgeruzied naar aanleiding van een erfenis. Betrokkenen moeten nou eenmaal het wegvallen van een geliefde persoon emotioneel en financieel verwerken. Vooral tussen broers en zussen speelt er vaak veel in de tijd na het overlijden van hun ouders.

Al die paperasserij

Jaarlijks krijgen zo'n 700.000 mensen het moeilijk met het verwerken van het verlies van een dierbare. Zij krijgen onder andere te maken met meer verdriet dan ze verwacht hadden, maar ook de administratieve rompslomp en de spulletjes die een overledene in zijn of haar leven heeft verzameld. Het verwerken zelf kan echt jarenlang duren en ook het afhandelen van een erfenis kan ontzettend lang duren. Zelfs jaren na iemands dood kunnen er nog facturen binnenkomen...

Inspirerende erfenissen

In Hoe overleef ik de erfenis vind je feiten en ervaringsverhalen, welke oplossingen er zijn en wie jou kan helpen als je er met bepaalde zaken echt niet meer uitkomt. De tips van onder andere notarissen, advocaten, makelaars en mediators zijn uitermate goed te volgen en te gebruiken. Ook komen de oorzaken en de gevolgen van emoties aan bod. Het boek is in begrijpelijke taal geschreven en ontzettend informatief. Ook als je niet direct te maken hebt met een erfenis. Hoe overleef ik de erfenis zet je aan het denken en leert je ook dat voorkomen beter is dan genezen en hoe je dat kan doen.

Wat je ook doet: erf goed

Sommige voorbeelden zijn ronduit schrijnend en anderen weer inspirerend. Het is fijn om te lezen dat er ook mensen zijn die geen ruzie maken maar echt prachtige dingen doen en gedaan hebben met het geld dat ze geërfd hebben. Verder vind je in dit boek een lange lijst van handige boeken en (web)adressen. En ook een administratieve checklist die heel handig kan zijn als je hulp nodig hebt of kan voorkomen dat je onnodig energie in de verkeerde dingen steekt. Daarnaast staan er achter in het boek een checklist voor het uitruimen van een huis, de tarieven en vrijstellingen van successierecht 2007 en een tabel voor het berekenen van de waarde van het nabestaandenpensioen.

Hoe overleef is de erfenis is een praktisch boek vol tips en ervaringen waarmee je een hoop ellende kan voorkomen en/of oplossen.


Daphne Riksen
Hoe overleef ik de erfenis
160 bladzijden
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN10: 9022992810 | ISBN13: 9789022992814
Adviesprijs: 14,95 euro
Leven met de dood

Bestel online!

Hoe overleef ik de erfenis
Riksen, D.