Hoe ver ga je voor het ultieme parfum?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Geboren in pure armoede op de vismarkt van Parijs, blijkt Jean-Baptiste Grenouille te beschikken over twee zeer bijzondere eigenschappen: hij heeft geen eigen lichaamsgeur, maar wel een superieur reukvermogen. Hierdoor raakt hij volledig geobsedeerd door geur. Als hij op een avond op straat een jonge beeldschone vrouw tegenkomt, wil hij maar één ding: haar geur bezitten. Maar hoe vang je de geur van een mens? Hij gaat in de leer bij een bekende parfumeur en bekwaamt zich in de moeilijkste technieken, waardoor hij uiteindelijk terecht komt in de parfumhoofdstad van de wereld: Grasse. Zijn ultieme doel: het creëren van het perfecte parfum. Om de hand te kunnen leggen op alle ingrediënten, schuwt hij geen enkel middel...

Sympathie voor de moordenaar

Thrillers over seriemoordenaars zijn er legio, maar het motief van Jean-Baptiste Grenouille is wel héél bijzonder. Hij wil de geur van zijn slachtoffers vangen. Een scenario dat zo absurd is, dat het verhaal uniek is in zijn soort. Perfume is geen gewone thriller, maar stijgt daar ver bovenuit. Ben Wishaw speelt de rol van Grenouille fenomenaal. Ook Dustin Hoffman glanst in zijn rol als uitgerangeerde parfumeur. In Perfume wekt de moordenaar sympathie op. Je leert hem kennen vanaf zijn geboorte en volgt zijn gedachtegang tot aan zijn dood. Zelf zegt Jean-Baptiste weinig, maar de stem van een alwetende verteller vertelt zijn verhaal. Perfume duurt ruim twee uur, maar dat is absoluut geen hindernis. De film boeit van begin tot eind. Het intrigerende en surrealistische verhaal trekt je voortdurend naar het puntje van je stoel. Als televisies geuren over konden brengen, zou deze film een feest voor de neus zijn. Nu moeten we het doen met onze andere zintuigen, maar die hebben niets te klagen. De beelden zijn subliem. Details worden uitgelicht, je kunt sommige producten bijna ruiken door de manier waarop ze gefilmd zijn. Ook de achttiende-eeuwse sfeer komt realistisch over. Of je nu een fan van het boek bent of niet, de film moet je sowieso zien.

Extra's

Bij de 2 disc special edition zit een tweede dvd vol extra's. Waar voor je geld, want ook hier ben je een paar uur zoet mee. Allereerst natuurlijk de making of, die in dit geval heel uitgebreid is. De film is gemaakt door een Duitse regisseur en daarom zijn veel Duitse stemmen nagesynchroniseerd in het Engels. Beetje jammer, maar het maakt de making of niet minder de moeite waard. Daarnaast staan er talloze interviews op deze dvd. Bernd Eichinger, Tom Tykwer, hoofdrolspeler Ben Whishaw, Dustin Hoffman, Alan Rickman en nog vele anderen komen aan het woord. Hoe de locaties werden geselecteerd, kun je zien in de extra Location scouting. Bij Scent visualization wordt alles uitgelegd over het uitbeelden van geuren, een belangrijk aspect in deze film. In de extra Dop's work kom je iets meer te weten over de belichting van verschillende locaties. Verder een kort kijkje bij de mixing stage, de afdeling die zich bezighoudt met het geluid in de film. En natuurlijk - hoe kan het ook anders bij een Duitse film - een extra over de Duitse nasynchronisatie.

Perfume - The story of a murderer
Met o.a. Dustin Hoffman, Alan Rickman en Ben Whishaw
Tijd: 143 minuten
Uitgebracht door:
Adviesprijs: 23,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar

Bestel hier online!

Perfume (2DVD) (Special Edition)
Ben Whishaw