Probeer mij niet te begrijpen...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wow, wat is dit een indrukwekkend verhaal - met dat gevoel sla ik het boek van Sanne Claessens dicht. In Probeer mij niet te begrijpen, hou van mij vertelt ze open en eerlijk over de moeilijkste periode uit haar jonge leven. Dit doet ze zo openhartig dat zo af en toe de rillingen over mijn lichaam lopen. Geen enkel detail heeft ze verzwegen. "Mijn verhaal kenmerkt zich juist door alle eerlijke en onverbloemde gevoelens en gebeurtenissen. Toen ik besloot het boek uit te geven, heb ik het verhaal in een vorm moeten gieten, maar verder heb ik niets gewist. Dat was een hele bewuste keuze en daar heb ik geen enkel moment spijt van gehad. Ik wilde puur zijn en mezelf accepteren. Alles van mezelf. Dat anderen mij accepteren zoals ik ben is mooi meegenomen."

In haar boek vertelt Sanne over de afgelopen jaren, maar hoe gaat het nu eigenlijk met haar? Vrouw.nl sprak de jonge schrijfster. "Zo goed als het nu met me gaat, had ik nooit gedacht toen ik zo diep zat. Mijn hele leven heeft echt weer zin gekregen. Ik kan weer gelukkig zijn. Dat gevoel heb ik heel erg lang niet kunnen ervaren. Het is cliché, maar zo waar: als je diep gaat, weet je pas hoe het is om echt gelukkig te zijn. De afgelopen jaren is er zoveel veranderd. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie en vrienden. Het belangrijkste is dat ik niet meer bang ben voor veranderingen. Ze leiden ergens toe. Uiteindelijk heb ik ook veel meer zelf in de hand dan ik zelf dacht. Dat maakt me gelukkig."

Sanne schreef Probeer mij niet te begrijpen, hou van mij in eerste instantie als dagboek. "Pas later, toen ik het aan mijn vriend en ouders liet lezen, merkte ik welke wereld er voor hen openging. Dit heeft niet alleen hen, maar ook mij heel erg geholpen. Kijk, begrip is te veel gevraagd... Dat moest ik leren, maar ik leerde ook dat begrip niet alles is. Lang niet alles. Ik kwam er achter dat wanneer mensen de moeite nemen zich in je te verdiepen en er voor je te willen zijn, dat je daarjuist mee geholpen kan zijn. Uiteindelijk heb ik besloten het uit te geven. Voor mezelf, zodat ik het boek letterlijk kon dichtslaan. Maar ook voor anderen, want het verhaal maakt bij mensen echt iets los. Iedere keer weer als ik een mooie reactie krijg voelt dat enorm goed. Het idee dat je anderen, al is het maar een heel klein beetje, kan helpen of sturen is natuurlijk een ongelofelijke eer."


Het schrijfproces was volgens Sanne enorm pittig. "Huilen, huilen, huilen en dat heb ik nog steeds als ik het boek lees. Aan de ene kant is het al heel lang geleden, maar rationeel gezien is het nog zo vers. Soms vergeet ik hoe diep ik heb gezeten. Ik weet het wel, maar het gevoel kan ik niet terughalen. Misschien maar goed ook. Als ik mijn verhaal (of delen daarvan) teruglees, dan word ik echt weer terug in het verleden gezogen en voel ik opnieuw het verdriet. Dit doe ik dan ook niet vaak. Het mooie er van is, dat wanneer ik het boek daarna dichtsla en terugzet op de boekenplank, ik weet hoe mooi het leven nu is en dat ik niet voor niets geknokt heb."

Wat ik zelf erg leuk vind aan het boek, zijn de quotes die Sanne aan het begin van ieder hoofdstuk heeft geplaatst. Waarom heeft ze daar eigenlijk voor gekozen? "Die spreuken zijn echt heel erg belangrijk geweest voor mij. In veel ervan herkende ik mezelf, in anderen weer niet. Ik leerde mezelf er door kennen en leerde ook welke richting ik uit wilde. Welke waarden ik kende en wat belangrijk voor mij was. In de loop der jaren heb ik spreuken verzameld die voor mij heel veel betekenden. Toen ik eenmaal de hoofdstukken verdeeld had, heb ik zorgvuldig bij elk hoofdstuk een spreuk gekozen." Daarnaast zorgen ook de gedichten voor een extra persoonlijke tint. Sanne heeft ze allemaal zelf geschreven. "Gedichten schrijven heb ik altijd gedaan en daar heb ik altijd veel in kwijt gekund. Het hoort bij mij en ook bij mijn verhaal."

Probeer mij niet te begrijpen, hou van mij is een indrukwekkend boek. Een eerlijk verhaal over de zwaarste periode in het leven van Sanne Claessens. "Ik heb heel lang gedacht, dat wanneer mensen mij maar zouden begrijpen, dat dan alles opgelost zou worden. Dat is niet zo. Verre van dat zelfs. Ten eerste kan niemand je volledig begrijpen. Als jij mij volledig zou begrijpen, zou jij mij zijn. Ik begrijp mezelf soms niet eens, dus hoe kan ik dat van anderen verwachten dan? Verder zoeken dus! Ja, het is een hele nare gebeurtenis geweest en dat zal ook altijd zo blijven, maar eigenlijk is het wel een succesverhaal. Ik hoop dat ik anderen met dit verhaal ook inspiratie kan geven om hun eigen problemen aan te pakken."

Sanne Claessens
Probeer mij niet te begrijpen. Hou van mij
234 bladzijden
Uitgeverij: Free Musketeers
ISBN: 9085396077

Bestel online!

Probeer mij niet te begrijpen, hou van mij
S. Claessens