6 danslessen in 6 weken: Brief van Peter

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Lieve Trudy,

Ik had niet gedacht dat ik dansles zó leuk zou vinden! De laatste keer was dertig jaar geleden. Toen vond ik het ook al geweldig, al speelde de hoge leukemeisjesdichtheid daar een iets grotere rol in dan op mijn huidige bezadigde leeftijd, ha. Ik weet nog dat ik er destijds mee gestopt ben omdat er toch van ons "heren" verlangd werd dat we een jasje zouden gaan dragen. En daar was ik buitengewoon principieel op tegen! Vergeet niet, we schrijven de jaren zeventig, en ik was links opgevoed, dus ik had de meest buitenissige principes over de meest onbenullige zaken. Het dragen van een jasje was uiteraard een essentiële bedreiging van de wereldvrede, als ik het me goed herinner. Je maakte indertijd natuurlijk deel uit van een grotere groep, waar maar één dansleraar plus assistente voor stonden, terwijl we nu met twee docenten op twee leerlingen toch een beetje anders bezig zijn.

Tussen mijn laatste les in stijldansen, in 1976, en de eerste in 2007 ben ik nog wel ernstig blootgesteld aan klassiek ballet, op de Academie voor Kleinkunst. Laten we dat kort samenvatten met de mededeling dat ik niet echt dat je zegt een groot licht was. En een pleurishekel dat ik eraan had! En in latere jaren heb ik incidenteel nog wel eens in een musical gestaan, alwaar ik ook niet echt noemenswaardige deuken in pakjes boter gedanst heb. Ik herinner me een keer in Doornroosje dat ik vol overtuiging een daverende danspas naar links inzette, om vervolgens de hele groep recht op me af zien te komen. Dan doet zich het vraagstuk voor wie er fout zit; jij of de rest van de wereld. De truc is dan natuurlijk om een gezicht te trekken dat de choreograaf het precies zo bedoeld had, wat niet meevalt als de rest van de wereld een gezicht trekt of dat absoluut niet het geval is. Dat zijn van die momenten dat je sterk gaat nadenken over de voordelen van een carrière als boekhouder.

Maar op de een af andere manier ligt dat bij stijldansen toch heel anders. Van enige vorm van pleurishekel is totaal geen sprake: ik vind het heerlijk om te doen, en ik heb stiekem het gevoel dat het ook best wel een beetje gaat. Nou ja, in vergelijking met mijn ballet- en musicalverrichtingen beweeg ik me natuurlijk al gauw voort als een jonge god. Niet dat ik me nou meteen verbeeld dat de nieuwe Fred Astaire uit Nederland blijkt te komen, hoor. Kijken en luisteren naar Koen Brouwers en dansen met Roemjana de Haan werkt uiterst bevorderend voor de bescheidenheid. Maar dat zijn dan ook enorme profs, daar kunnen wij qua talent en trainingsarbeid natuurlijk voor geen meter tegenop. Weet je, als ze me terechtwijzen, kan ik daar niet zo mee zitten. Maar die milde glimlach, terwijl ik me in het zweet sta te foxtrotten, die is absoluut killing.

Nou ja, we zijn nog maar aan het begin, dus we kunnen alleen maar beter worden. Ze geven trouwens wel lekker les, vind je ook niet? Niet zo gek natuurlijk, gegeven het feit dat ze bij Dancing with the Stars wel ergere kneuzen dan jij en ik onder hun hoede hebben gehad. Alhoewel, Koen danste de laatste keer met Fabiënne de Vries, en die schijnt een dansachtergrond te hebben, dús die was hartstikke goed, dús die werd meteen weggestemd; ik zal dat soort programma?s nooit begrijpen, vrees ik... Roemjana was gekoppeld aan Martijn Krabbé; die zal misschien niet zo gauw schrikken van mijn niveau (sorry Martijn, niet lullig bedoeld, ha!). Wat ik zo pedagogisch verantwoord aan ze vind is dat ze niet zomaar botweg zeggen hoe het moet, maar dat ze het ons echt in ons lijf laten voelen. Moet ook wel natuurlijk, aangezien er bij mijn weten niet zoiets bestaat als een theorie-examen Ballroom.

Kortom: ik heb er veel plezier in, we lachen ook wat af met elkaar, toch? Maar ik vermoed dat Koen en Roemjana ons de komende weken wel iets meer zullen gaan afknijpen, want we zitten natuurlijk nog lang niet op het gewenste niveau. Nou, laat ze maar komen! Bring it on!


Veel liefs,

Peter

Afbeelding verwijderd door redactie

De tragikomedie Zes Danslessen In Zes Weken is vanaf 26 oktober 2007 te zien in diverse theaters door heel Nederland. Kaarten zijn te reserveren bij TopTicketLine 0900-300 5000 (45 cpm) of via www.topticketline.nl Zie ook www.musicals.nl