Hoe kun je dat nu doen?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Toen ik loog, dacht iedereen dat ik de waarheid sprak. Nu spreek ik de waarheid en wil niemand me geloven.

Het is een uitspraak van de inmiddels 21-jarige studente Virginie Madeira. Ik kan alleen maar denken: vind je dat nu echt zo gek? Je hebt je eigen vader, die altijd voor je klaar stond, gewoon ten onrechte beschuldigd van misbruik. En dan wil je nu begrip? Moeten we misschien luid applaudiseren, omdat je zo je best hebt gedaan om je vader toch vrij te pleiten? Nee, dat kan ik niet.

Op geen enkel moment bedacht de jonge Virginie dat ze moest vertellen dat ze loog. Natuurlijk deed het pijn, maar ze zat zo in haar verhaal. Ze was gewoon te laf om te vertellen dat het een regelrechte leugen was. Waarom zou ze eigenlijk moeten toegeven? Er was toch niets aan de hand. Zelfs de medische tests wezen uit dat er sprake moest zijn van misbruik. Iedereen geloofde haar. Ze schreef Ik heb gelogen dan ook om uit te leggen hoe het mogelijk was dat iedereen, op school, op het politiebureau, in het gerechtshof, in het kindertehuis, bij haar pleeggezin haar geloofde.

Hoe komt een meisje van veertien eigenlijk op het idee om zoiets te verzinnen? Virgienie vertelt in haar boek dat ze in een soapserie zag hoe een eenzaam meisje dat haar vader van verkrachting beschuldigde, opeens liefde en aandacht kreeg. Dat wilde ze ook. Ze heeft nooit bij de gevolgen van haar actie stilgestaan en pas jaren later durft ze aan haar moeder toe te geven dat ze heeft gelogen. Op dat moment heeft haar vader al jaren in de gevangenis doorgebracht. Ze probeert alles om hem vrij te krijgen, maar dat is niet makkelijk als je in de ogen van justitie gewoon schuldig bent.

Ik heb gelogen is een schokkend levensverhaal. Het is verschrikkelijk wat ze gedaan heeft, maar dit boek laat ook maar eens zien hoe makkelijk het is om iemand vals te beschuldigen. Waarom heeft er nooit iemand zich afgevraagd of dit meisje het verhaal toevallig niet verzonnen had, omdat ze aandacht wilde? Natuurlijk vind ik het knap van Virginie dat ze uiteindelijk de stap heeft genomen om de waarheid te vertellen. Helaas krijgt haar vader daar de jaren niet mee terug die hij nu onschuldig in de gevangenis doorbracht.


Virgine Madeira & Brigitte Vital-Durand
Ik heb gelogen
155 bladzijden
Uitgeverij: Arena
ISBN: 978-90-6974-880-1
Adviesprijs: 16,95 euro

Bestel Online!

Ik heb gelogen
Madeira, V.