Wat als je kind ontspoort?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Augusta?s gedrag, haar woede-uitbarstingen en haar drugsgebruik, gaan verder dan wat je onder normaal pubergedrag kunt verstaan. Augusta verlaat ?s nachts stiekem het huis om te feesten en overdag spijbelt ze van school. Ze heeft foute vrienden die een slechte invloed op haar hebben. Martha en haar ex-man zijn de wanhoop nabij en besluiten professionele hulp te zoeken voor hun dochter. Het hele gezin dreigt er inmiddels aan onderdoor te gaan. Augusta is niet meer voor rede vatbaar en wordt steeds gewelddadiger en destructiever. Ze wordt uiteindelijk door hulpverleners van de straat geplukt en naar een heropvoedingskamp gebracht. Maar ook daar wordt de etter geen engel. Is Augusta eigenlijk nog wel te redden, is de vraag die je jezelf al kijkende stelt en er tevens voor zorgt dat je wilt weten hoe de film afloopt.

Ondanks de traagheid van de film op sommige momenten, bleef hij me wel boeien omdat de inhoud van het verhaal zo schrijnend is en ik me als ouder kon identificeren met de machteloosheid van de ouders. Mika Boorem (1987) weet de rol van onzekere puber goed neer te zetten. Ook tijdens de heftige scènes in de film, blijft ze absoluut geloofwaardig. Ze heeft dan ook al de nodige rollen op haar naam staan, sinds ze op haar twaalfde begon met acteren. Ze speelde eerder in o.a. Dawson?s Creek en Touched By an Angel. Ook actrice Sharon Lawrence (bekend van o.a. Law & Order en Desperate Housewives) weet hoe ze op overtuigende wijze een wanhopige moeder neer kan zetten.

De film op zich is - ondanks het goede acteerwerk - echter geen topper. De kracht zit ?m vooral in de herkenbaarheid en in het feit dat je meeleeft met de personages. Dit soort films is wat mij betreft prima geschikt voor een avondje bankhangen met de doos tissues binnen handbereik. Niets mis mee, maar een Oscar zal hij niet krijgen, denk ik. Wél is Sharon Lawrence tweemaal genomineerd voor de Prism Award. Deze Award wordt uitgereikt aan mensen die zich op uitzonderlijke wijze bezig hebben gehouden met de strijd tegen tabak-, alcohol-, of drugverslaving door middel van film, televisie, boeken, muziek of video-entertainment. En die nominatie is in mijn ogen zeer terecht!

Afbeelding verwijderd door redactie

Augusta's battle
Met onder andere Sharon Lawrence en Mika Boorem
Speelduur: 100 minuten
Uitgebracht door RCV
Adviesprijs: 7,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar

Bestel goedkoper online!
Augusta'S Battle
Tamara Hope