Herinneringen aan de Holocaust

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vanwege een zeer ongebruikelijke eetgewoonte ? Zippy eet alleen kleine porties bevroren voedsel dat een heel klein beetje ontdooid is ? reist ze zelden. Toch besluit ze om het bestek persoonlijk op te halen. Stiekem hoopt ze ook een leuke man tegen het lijf te lopen, want ze heeft eigenlijk geen zin om de rest van haar leven alleen door te brengen. De vakantie van Zippy zal echter anders verlopen dan verwacht.

Eenmaal in het hotel in Tel Aviv staat algauw mevrouw Kugelmann voor haar neus. Een vriendelijke, oude, gezette dame, die haar verhalen wil vertellen. Verhalen over het Polen van vroeger, verhalen die Zippy niet wil horen, maar waaraan ze geen weerstand kan bieden. De vrouw vertelt over haar jeugd in het Poolse Bedzin, haar ouders, familie, schoolvrienden, de mooie Adam, vetoogjes, Gonna en Kotek, het poesje. Zippy, die niets weet over het verleden van haar ouders, omdat die haar niet wilden belasten met alle narigheid van de oorlog, begint te vermoeden dat mevrouw Kugelmanns verhalen wel eens over haar eigen familie zouden kunnen gaan.

De insteek van En daar kwam mevrouw Kugelmann, een verhaal over de zwijgzaamheid tussen generaties - zij die de Holocaust overleefden en die van hun kinderen - is mooi. Toch komt het boek voor mij niet helemaal uit de verf. Dat komt met name door de stukken waarin mevrouw Kugelmann haar verhaal doet. Hoewel het verhaal op zich zeker het lezen waard is, vind ik de manier van vertellen minder: het leest niet prettig weg en is soms zelfs aan de langdradige kant. Voor mij persoonlijk geldt dat je als lezer meegenomen moet worden in het verhaal en dat is hier zeker niet het geval. Pluspuntje daarentegen zijn de delen die in het heden spelen, daar zit wel humor in.


En daar kwam mevrouw Kugelmann
Minka Pradelski
199 pagina's
Uitgeverij: Signature
ISBN: 9789056722333

Bestel Online!
En daar kwam mevrouw Kugelmann
Pradelski, M.