Ochtend aan zee

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Halverwege de zomer komen de broers Ben en Jeff naar het strandhuis. De sfeer slaat om. Hun moeder doet er alles aan om het haar oogappels naar de zin te maken. De beide mannen tonen direct interesse in Sydney, maar zij houdt de boot af. Ben is een gluiperd, vindt ze. En dromerige Jeff, die is met de mooie Vicki. Maar dan blijkt Jeff Vicki gedumpt te hebben. Hij heeft zijn zinnen op Sydney gezet en die is in de zevende hemel. Ze gaat vol overgave in op zijn hofmakerij, tot afschuw van Jeffs moeder. Ook broer Ben lijkt het niet eens te zijn. Gelukkig zijn Julie en haar vader beide wel dolblij dat Sydney de familie komt aanvullen. Op de trouwdag van de tortelduifjes gebeurt er echter iets vreselijks. Hierna is niets en niemand meer dezelfde...

Ochtend aan Zee heeft binnen de redactie al een aardige weg afgelegd. Zo kan het voorkomen dat een redactrice gewoon echt geen klik heeft met een boek. Een ander neemt het dan van haar over. In dit geval is het goed voor te stellen wat het probleem is. De roman Ochtend aan Zee is lieflijk, zoet en je ruikt de zee en het strand. De details worden echter zo uitgebreid en afstandelijk beschreven, dat je als lezer moeite hebt om één te worden met de hoofdpersoon. Het geheel blijft, zelfs bij schokkende wendingen, nogal gevoelloos.

De gedetailleerde en subtiele manier van schrijven heeft echter ook zijn charme. Heel verfijnd worden de barstjes in het toch al zo woelige leventje van Sydney beschreven. Toch raakt het de lezer niet. Alleen de relatie van Sydney met haar schoonvader, de vader van Jeff en Ben, komt binnen. Als hij sterft, weet schrijfster Anita Shreve een brok in de keel te realiseren. Bij de rest van de familie- en liefdesperikelen blijf je als lezer op afstand, alsof je door een ruit toekijkt.

Ochtend aan Zee is een apart boek. Elke pagina lijkt rust uit te stralen, zelfs door de manier van opmaken. Persoonlijk houd ik daar van en ik kwam er dus wel makkelijk doorheen. Mijn collega niet en zo blijkt dat smaken altijd verschillen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Anita Shreve
Ochtend aan Zee
286 bladzijden
Uitgeverij De Boekerij
ISBN 9789022548400

Bestel Online!

Ochtend aan zee
Anita Shreve