De Vliegeraar ontroerend goed!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In De Vliegeraar vertelt Khaled Hosseini over de twee jongens Amir en Hassan die opgroeien in Kabul. Door een nare gebeurtenis tijdens de jaarlijkse vliegerwedstrijd komt er op brute wijze een einde aan deze innige vriendschap. Wanneer de oorlog uitbreekt vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten, waar ze proberen om een nieuw bestaan op te bouwen.

Amir gaat studeren en wordt een succesvol schrijver. Maar wanneer hij door een oude vriend naar Afghanistan wordt gehaald, overvallen de herinneringen aan Hassan hem. Wanneer hij besluit om op zoek te gaan naar Hassan's zoon komt hij terecht in een angstig avontuur. Maar vluchten is dit keer geen optie. Om alles goed te maken zal hij deze jongen moeten redden uit handen van zijn jeugdvijand.

Afbeelding verwijderd door redactie

Eens in het jaar komt er een film uit waarvan je tegen iedereen wil zeggen dat ze hem moeten zien. The Kiterunner is zo'n film. Het verhaal uit het boek is prachtig op beeld weergegeven. Ik was huiverig voor overdreven toestanden, zoals vaker gebeurt bij een boekverfilming, maar dat was in dit geval helemaal voor niets. Op geheel natuurlijke wijze en boordevol emotie laten de filmmakers je het verhaal zien.

De film is voor een groot deel in het Afghaans gesproken, maar dat geeft geen problemen voor het volgen ervan. De acteurs (voornamelijk mannen, weinig vrouwenrollen in deze film) spelen stuk voor stuk de sterren van de hemel. Zonder enige opsmuk zie je Amir opgroeien in Afghanistan en zie je de vriendschap van Hassan en Amir kapot gaan aan jeugdige onwetendheid en jaloezie. De liefde van de vader van Amir voor zijn zoons is zo puur weergegeven dat het meerdere malen tot tranen roert.

Maar een echte tranentrekker is de uitleg die de weeshuisdirecteur geeft over de keuze die hij moet maken tussen het redden van één kind of alle kinderen. Zijn pijn komt van het scherm recht in je hart. Keer op keer verrast en ontroert deze film. Om nog meer te vertellen zou zonde zijn, je moet deze film gewoon gaan zien. Ontroerend, pijnlijk en bijzonder, net als het boek.


Afbeelding verwijderd door redactie
The Kiterunner
Met o.a.: Khalid Abdalla, Zekeria Ebrahimi en Ahmad Khan Mahmidzada
Speelduur: 122 minuten
Adviesleeftijd: vanaf 12 jaar
Vanaf 10 januari 2008 in de Nederlandse bioscopen