Rocken met Route 66

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hij is een verbitterde automonteur in een stoffig dorpje aan de Route 66.
Zij is 'een lady on the run' en raakt van de weg.
In de zweterige hitte ontbrandt tussen hen een vuur met explosieve gevolgen.

Na het overweldigende succes van Turks Fruit zijn de verwachtingen ten aanzien van Route 66 hooggespannen. Maar ook de cast is niet mis: Frank Lammers (De Passievrucht, Shouf Shouf Habibi), Loes Haverkort (Van Speijk, Julia’s Tango), Bastiaan Ragas (Aida, De Drie Musketiers) en Martin van der Starre (Jesus Christ Superstar, Shhh...it happens) zijn niet de eerste de beste in de theaterwereld.

Route 66 is een roadmusical. Een muzikale voorstelling met een live-band op het podium. Het vertelt een verhaal over idealen die net zo oud als nieuw zijn. Een verhaal over heftige liefde, die even onmogelijk is als haalbaar. Martin van der Starre vertelt: "Route 66 is gebasseerd op een bestaand iemand, de schrijver David Kapinsky. De musical is geheel in het Nederlands, ook de nieuw geschreven nummers. Alleen een aantal bekende nummers zijn in het Engels, zoals Born to be Wild. De musical is dus heel gemakkelijk te volgen."

Een hele nieuwe musical, met bijna alleen maar acteurs in de cast in plaats van musicalartiesten. Jim de Groot zegt hierover: "Die scheiding tussen acteur en musicalacteur moet maar eens afgelopen zijn. Als acteur krijg je ook zangles en moet je ook kunnen zingen. Als jij een zanger moet neerzetten, dan zet je als acteur een zanger neer. Als de stem prettig in het gehoor ligt, dan is het goed. Kijk, een rol bevat een bepaalde cadans. Het heeft een ritme, een kleur en een bepaalde spanningsboog. Dat is net als muziek."

Loes Haverkort is dus een actrice zonder musical-ervaring. Maar tijdens de korte voorstelling laat ze horen dat ze hartstikke goed kan zingen. Een beetje zwoel en op bepaalde momenten is ze zelfs een echte rock-chick. Loes: "Ik ben helemaal niet thuis in de musicalwereld, maar ik wilde het graag eens proberen. Ik heb vroeger in een band gezeten en wilde wel weer eens zingen. Deze productie heb ik gekozen vanwege de regisseur en de schrijver, ik wist bij voorbaat al dat het niet standaard zou worden." Zij speelt de rol van Natalie: "Ik ben nog heel erg op zoek naar de juiste invulling van deze rol. Natalie is iemand met een heel heftig verleden, ze neemt hele heftige dingen mee. Ik heb een paar weken een aantal dingen tegelijk gedaan, maar nu kan ik me gelukkig volledig richten op Route 66, dus die invulling komt nu heel gauw."

De hoofdrollen zijn dus voor Frank Lammers ('Tom'), Loes Haverkort ('Natalie') en Martin van der Starre ('De Weg'). Maar vanwege de drukke bezigheden van Frank en Martin zijn er voor hen alternates aangesteld. Wanneer zij niet kunnen spelen, dan wordt Frank vervangen door Bastiaan Ragas en Martin door Jim de Groot. Loes zegt over deze vervangers: "Ik heb nog niet met ze gespeeld, ze hebben nog niet gerepeteerd. Maar ik ben heel erg benieuwd, het lijkt me wel prettig, af en toe een frisse wind." Martin en Jim spelen dus De Weg. Jim de Groot: "De Weg is een plek die je thuis laat komen, maar ook een plek die je op reis laat blijven. Door De Weg word je ergens naartoe geleid of teruggebracht, het laat je nieuwe mensen en nieuwe plekken ontmoeten." Leuk weetje is dat de rol speciaal voor Martin van der Starre geschreven is. Martin deed auditie voor de rol van 'Tom', maar toen de makers van de musical hem hoorden zingen, wilden ze erg graag dat hij veel meer zou zingen en zorgden ze dat er een rol voor hem werd geschreven. 'De Weg' heeft dan ook de meeste nummers, het is een zangrol, geen speelrol.

Route 66 is niet een show zoals de Nederlanders deze gewend zijn; het begint zelfs met twintig minuten alleen maar nummers. Martin: "Wanneer het publiek binnenkomt zijn wij al aan het spelen en zingen. Elke dag andere nummers. Pas na twintig minuten begint het stuk".

Echt een hele nieuwe musical dus. De makers hopen met dit spektakel een breed publiek aan te trekken. "Niet alleen de musical-liefhebbers, maar ook, vanwege de cast, theaterliefhebbers, en rockfans. Zelfs wanneer je nog nooit naar een musical bent gaan kijken en je zit erover te denken om dit jaar voor het eerst te gaan, dan is Route 66 de beste keuze. Het is een echte rock-musical", aldus Jim de Groot. En met wat ik er van gezien heb, denk ik dat ze prima er in zullen slagen dat brede publiek naar de theaters te krijgen!

Afbeelding verwijderd door redactie
Route 66 is van 25 november 2007 tot en met 20 april 2008 in de Nederlandse theaters te zien. Check de website voor de speellijst.