Een pijnlijk schilderij met vrolijke kleuren

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Frida Kahlo wordt geboren in 1907 in Coyocán, een voorstad van Mexico-Stad. Bij haar geboorte heeft ze al problemen en krijgt een kinderverlamming. Ze houdt daar een misvormde rechtervoet aan over. In 1922 wordt ze toegelaten op de beste middelbare school van Mexico, met de bedoeling later medicijnen te gaan studeren. Daar leert ze haar haar jeugdliefde Alejandro Gomez kennen en begint ze met het schrijven van (liefdes)brieven naar Alejandro.

Jaren later krijgt Frida samen met Alejandro een busongeluk, waardoor ze zeer ernstig gewond raakt doordat een stang van de bus zich via haar heup door haar buik heeft geboord. Ze breekt haar wervelkolom en een hoop andere lichaamsdelen. Ze moet bijna een half jaar plat liggen en ze verveelt zich rot. Tijdens deze maanden van verveling, schrijft ze honderden brieven naar Alejandro en begint ze te schilderen. Helaas wordt haar liefde voor Alejandro niet beantwoord.


In haar brieven naar haar vrienden en familie, vertelt ze hoe erg ze het vind dat ze helemaal niks kan doen en opgesloten zit tussen vier muren. Ze hecht ontzettend veel waarde aan het schrijven van brieven en smeekt haar vrienden dan ook om terug te schrijven, zodat ze zich niet zo alleen voelt. Als ze op een gegeven moment min of meer genezen is, komt ze in een kring van kunstenaars en intellectuelen. Ze ontmoet Diego Rivera en ze trouwt met hem. Ook haar huwelijk verloopt niet zoals ze had gehoopt. Ze heeft veel lichamelijke klachten en haar man gaat vreemd met haar lievelingszus. Ze raakte meerdere malen zwanger van Diego Rivera, maar omdat haar lichaam te zwak was, kreeg ze miskramen.

Het mooie in haar leven is, dat ze beroemd werd als kunstenaar. Iedereen om haar heen was erg onder de indruk van haar schilderijen en haar tentoonstellingen waren een groot succes. Ook had ze een aantal affaires, waar ze veel over schrijft. Maar het lijkt wel alsof Frida eigenlijk nooit gelukkig was en in haar brieven schrijft ze veel over haar ellende en verdriet.

Ik vond het ontzettend interessant om zoiets persoonlijks over haar te lezen. Ze schrijft over haar passie en haar liefde. Omdat in het boek allemaal brieven zijn gebundeld, raakte ik soms tijdens het lezen de draad even kwijt doordat ze soms maanden niks schreef. Ik begrijp haar schilderijen nu veel beter en merk dat ze eigenlijk haar levensverhaal heeft geschilderd.

Con Amor
Frida Kahlo

301 bladzijden
Uitgeverij Meulenhoff
ISBN 902907972X