Het beste van NightWriters: een bundel met allure

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het is als een verrassingsei: 'iets van chocolade, iets lekkers en iets om mee te spelen', maar dan figuurlijk. Lekker is het in ieder geval zeker. Kluun presenteert: Het beste van NightWriters bevat gimmicks, teasers en natuurlijk de korte verhalen. Auteurs als Herman Brusselmans, A. F. Th. van der Heijden, Renske de Greef en Joost Zwagerman zijn prachtig in zwart-wit geportretteerd door fotograaf Eric van den Elsen. Dit geeft meteen al de glamour aan het boek die ook de avonden moesten uistralen.

De korte verhalen zijn soms fragmenten uit de romans van de auteurs (De eenzaamste twintig minuten uit de geschiedenis van de mensheid is bijvoorbeeld een fragment uit A.F.Th.'s Het schervengedicht), maar vaak ook echt afgeronde korte verhalen. Wie denkt dat het een bij elkaar geraapte bundel is van alle voorleesfragmenten van de NightWriters, heeft het mis. Natuurlijk is dat het belangrijkste element van het boek, maar er is geprobeerd zo veel mogelijk de sfeer over te brengen van de avonden in Panama. Door bijvoorbeeld een recensie uit NRC Handelsblad met een totale sfeerbeschrijving, de artistieke foto's, Revu's 5 minutes of Fame en six word stories.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Deze laatste twee behoeven wat uitleg: Revu's 5 minutes of fame was een opdracht van het weekblad Revu en de organisatie voor schrijfliefhebbers. Zeven onbekende auteurs werden geprezen met een optreden in Panama naar aanleiding van hun schrijfsels. Deze verhalen zijn ook in de bundel opgenomen. De six word stories zijn volledige verhalen gevat in zes woorden. Het is geestig en inspirerend om die te lezen. Oké, een paar voorbeeldjes dan: 'Lustmoordenaar: 'Ik kom alleen bij jou.'' (Manon Uphoff), 'Ja?... Wat?... Nee!... Alweer?... Jezus!... Lul.' (Hoe kan het ook anders, Herman Koch) en ''Zwijgen is goud'. 'Vertel mij wat.'' (Christophe Vekeman). Deze tientallen verhaaltjes zijn speels door het boek geweven en geeft het ook weer de allure die het verdient.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Het is een heerlijke bundel. Gemakkelijk even op te pakken om een stukje te lezen, lekker als een klein laatste 'slaapmutsje' voor de nacht, een mooi naslagwerk voor de 'rokerige avonden', maak ervan wat je wilt, deze bundel met verhalen van onder andere Herman Brusselmans, Ronald Giphart, Anne Hermans, Saskia Noort, Susan Smit, Tommy Wieringa, Joost Zwagerman en Kluun zelf hoort gewoon in de kast.

Foto's: www.nightwriters.nl
Zie hier onze filmreportage: NightWriters at Paradiso

Afbeelding verwijderd door redactie


Het beste van NightWriters
Kluun

190 bladzijden
ISBN 9057593815
Website: NightWriters