Amsterdamse chicklit (+ WIN!)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dat Jacqueline Hoefnagels en Santje Kramer kunnen schrijven, wisten we al dankzij de columns die de dames uit Oud-Zuid voor Vrouw.nl schreven. Met Ons soort mensen bewijzen ze dat ze moeiteloos bijna vierhonderd pagina's kunnen vullen met het wel en wee van een fictief stel in de Amsterdamse grachtengordel. Hoewel het leventje van well-off Martine en haar man Cas op het eerste gezicht niet opzienbarend is, maakt het getergde koppel een hoop lezenswaardigs mee. Want achter de plotselinge scheiding van hun beste vrienden schuilt een heus drama.

Ons soort mensen is niet alleen heerlijk leesvoer vanwege de spanningsboog in het verhaal, de raak getypeerde en messcherpe beschrijvingen van het luxeleventje van de Amsterdamse nouveau riche zijn ook om te smullen. Het sarcasme en de venijnigheid druipen bijna van de pagina's af. Natuurlijk krijgen de mannen er flink van langs - zielige wezentjes die altijd achter te jonge vrouwen aanzitten, elektrische treintjes verzamelen en een peperduur sportschoolabonnement kopen zonder ooit maar in de buurt van een crosstrainer te komen. Maar ook de rijke dames uit Oud-Zuid worden op de hak genomen, met hun designkleding voor honden met namen zoals Pablito, hun geroddel en gestook op het schoolplein en hun obsessie met rimpelvrije voorhoofden.

Voor iedereen die het Amsterdam van het PC Hooft-publiek een beetje kent, is dit boek dan ook een feest van herkenning. De personages lunchen bij Dauphine of Joffers, shoppen bij Azzurro Kids en verblijven in de weekenden in hun tweede huis in De Weerribben. De bijtende en hilarische analyse van de zielenroerselen van een drukbezet gezin maakt Ons soort mensen tot een verrassende kruising tussen Evelien, Gooische Vrouwen en Het geheime leven van een ploetermoeder.

Jonge liefhebbers van chicklit zijn wel gewaarschuwd: dit is geen lectuur voor tieners. De hoofdpersonen vechten tegen blubberbuiken en hangborsten, raadplegen relatietherapeuten om hun huwelijk te redden en hebben kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven. Met andere woorden: zij worstelen met een midlife crisis, niet met een bad hair day.

Een ander verschil tussen de debuutroman van Hoefnagels en Kramer en het gros van de bekende chicklit is dat ook het perspectief van de man aan bod komt. Als lezer krijg je een inkijkje in de belevingswereld van mannen die kookles nemen bij La Cuisine, weekendjes met hun maten op wielertocht gaan en zich zorgen maken over onderkinnen en bierbuiken. De mannelijke kant van het verhaal maakt Ons soort mensen nog eens extra lezenswaardig.

Hoefnagels en Kramer schreven ook enkele columns voor Vrouw.nl


Ons soort mensen
Jacqueline Hoefnagels en Santje Kramer 382 bladzijden
ISBN 9789069748818
Uitgeverij
Arena

Afbeelding verwijderd door redactie

WIN!

Wij geven deze week enkele exemplaren van het boek Ons soort mensen weg. Geef, om kans te maken op dit leuke boek, het antwoord op de volgende vraag:

Welke studie hebben de auteurs Hoefnagels en Kramer gevolgd?

Mail je antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Ons soort mensen" als onderwerp en in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot maandag 10 december 09.00 uur.