Simpelweg gelukkig in 1960

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In 1994 begon de KRO met het uitzenden van Toen was geluk heel gewoon. Een Nederlandse serie, gebaseerd op het Amerikaanse The Honeymooners. Sjoerd Pleijsier en Gerard Cox bewerkten dit programma en nemen daarnaast ook nog de hoofdrollen voor hun rekening.

De eerste aflevering van Toen was geluk heel gewoon begint eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Seizoen twee speelt zich af in 1960. Gerard Cox is de eigenwijze, soms wat domme, buschauffeur Jaap Kooiman uit Rotterdam-Zuid. Hij is getrouwd met Nel, gespeeld door Joke Bruijs, in het echt de ex-vrouw van Gerard Cox. Zij is een verstandige vrouw die zich de kaas niet van het brood laat eten. Zij moet ook wel, want met een echtgenoot als Jaap kom je in de raarste situaties terecht.

Zo wordt hij overgehaald door zijn vriend Simon Stokvis (Sjoerd Pleijsier) om te gaan kegelen, ondanks dat Jaap zijn vrouw heeft beloofd niet te gaan. Hij vindt geld in een koffer en besluit iedereen te laten meedelen in zijn rijkdom. Nel is echter huiverig voor het uitgeven van dit geld, omdat ze het niet vertrouwt. Maar Jaap zou Jaap niet zijn als hij zich daar helemaal niets van aantrok.

Afbeelding verwijderd door redactie

Toen was geluk nog heel gewoon

trekt, zelfs na 15 jaar, nog steeds een miljoen kijkers per aflevering en werd in 1999 bekroond met zowel een Gouden Televizierring als een Gouden Beeld voor Beste Productie. In mei 2007 is alweer het veertiende seizoen van start gegaan. Wapenfeiten om u tegen te zeggen, dus het is dan ook geen wonder dat deze serie nu eindelijk op dvd is uitgebracht. Om lekker te genieten van de soms wat flauwe en voorspelbare humor.

De kracht van Toen was geluk nog heel gewoon lijkt te zitten in de ogenschijnlijk simpele humor en acteerkunsten. Niets is echter minder waar, want het vergt veel talent en kunnen om zo'n ijzersterke serie neer te zetten. Het is brullen van de lach als Simon Stokvis weer met zijn gulp open binnenkomt en volledig serieus een verhaal probeert te vertellen. Af en toe zie je eens een microfoon door het scherm zwaaien, maar dat maakt het juist nog unieker. Net alsof je in het theater zit te kijken naar een grappig toneelstuk. Deze serie is geweldig om keer op keer te zien, het verveelt nooit!

Afbeelding verwijderd door redactie

Toen Was Geluk Heel Gewoon Box 2 - 1960<br>
Toen Was Geluk Heel Gewoon Box 2 - 1960

Speelduur: 420 minuten (drie dvd's)
Uitgebracht door: Disky