David Gray: puur en melancholisch

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Van huis uit is David Gray geen muzikant, maar kunstenaar. In 1990 besloot hij het canvas te verruilen voor de muziekstudio, waar het hem niet onverdienstelijk af ging. Na de albums A Century Ends, Flesh en Sell, Sell, Sell bracht hij in 1999 White Ladder uit. Tot op de dag van vandaag is dit album de best verkochte plaat aller tijden in Ierland! Wereldwijd werden er zo'n zes miljoen exemplaren van verkocht. Na A New Day at Midnight, Life in Slow Motion en een compilatie van ouder werk werd het hoog tijd voor een verzamelalbum met zijn grootste hits.

De stijl van David Gray is een combinatie van folk en alternatieve rock, met wat elektronische invloeden. Op Greatest Hits vind je alle nummers terug waar David bekend mee is geworden, aangevuld met twee nieuwe tracks. Het openingsnummer You're the World to Me is tevens de huidige single. Babylon, The One I Love en Be Mine ontbreken natuurlijk ook niet. Greatest Hits is een puur en vrij rustig album. Het cd-boekje bevat helaas geen songteksten, maar wel van ieder nummer een persoonlijk verhaal over hoe het tot stand is gekomen. Zo lees je bijvoorbeeld dat David door zijn perfectionisme soms maanden aan een song sleutelde, voordat het resultaat naar zijn zin was.

Hij heeft een typisch stemgeluid dat zorgt voor een herkenbare sound, die wel wat gaat vervelen wanneer je het Greatest Hits-album te vaak achter elkaar beluistert. Toch is het een prettig in het gehoor liggende plaat geworden. Je kunt horen dat David altijd dicht bij zichzelf gebleven is, ondanks het feit dat hij al vele jaren meedraait. Greatest Hits is een oprechte plaat en een mooie mijlpaal voor deze artiest, die in Nederland nog steeds niet de bekendheid geniet die hij in Engeland en Ierland al jaren heeft. En David Gray zit niet stil: voor het voorjaar van 2008 staat een tour door Engeland gepland en hij is alweer bezig met een nieuw studioalbum, dat volgend najaar zal verschijnen.


Greatest Hits
David Gray

Warner Music