The Golden Compass

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dé kerstfilm van 2007 wordt waarschijnlijk wel The Golden Compass. Geen Harry Potter, Lord of the Rings of The Chronicles of Narnia, maar een combinatie van dat alles in een fantasy-film over het meisje Lyra en haar gouden compas. Samen met haar gepantserde ijsbeer Iorek beleeft zij de dolste avonturen.


Met en budget van maar liefst 250 miljoen dollar is The Golden Compass een van de meest prestigieuze filmprojecten aller tijden. Dit fantasy-avontuur speelt zich af in een universum waar de zielen van mensen zich manifesteren als dieren. De kern van het verhaal vormt de twaalfjarige Lyra, die op pad gaat om een vriend te redden, die ontvoerd is door de mysterieuze organisatie The Gobblers. Haar zoektocht eindigt in neen ongelooflijke strijd om niet alleen haar wereld, maar ook de onze te redden. The Golden Compass is het eerste deel van de bekroonde Britse trilogie van Philip Pullman. We ontdekken een wereld die veel op die van ons lijkt, maar die ook bijzondere verschillen kent. Zo kun je het innerlijk van mensen zien in de vorm van een deamon, een dier dat altijd bij je is.


De film The Golden Compass schept vanwege haar enorme budget hoge verwachtingen. Ook de cast die aan de film meedoet is interessant. Er zijn rollen weggelegd voor Daniel Craig (Lord Asriel), Nicole Kidman (Marisa Coulter), Eva Green (Serafina), maar ook voor de veelbelovende dertien jaar jonge actrice Dakota Blue Richards (Lyra). De heisa die er vanuit christelijke kringen ontstaan is over de film, doet de nieuwsgierigheid ernaar toenemen. De vooroordelen die er altijd al bestonden over het christendom, zouden volgens kenners hiermee worden bevestigd. Qua acteerprestatie springt Nicole Kidman eruit. Kidman lijkt in de wieg gelegd voor haar rol van valse Mrs Coulter, die ze elegant, verleidelijk en ijskoud speelt. De film zelf is één groot visueel spektakel, dat je echt in de bioscoop moet zien. Zo word je als het ware het verhaal ingetrokken. Ook de special effects zijn adembenemend mooi.

The Golden Compass is het eerste deel van een trilogie. Daarom heeft de film ook een open einde. Dat betekent volgend jaar december wederom naar de bios voor het vervolg.


The Golden Compass
Speeltijd: 113 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Vanaf 25 juni op dvd verkrijgbaar