Een babyshower organiseren: part 1

Vrije tijd door Marco
Zo werd ik zelf een maand geleden gebombardeerd tot één van de organisatoren van de babyshower van een goede vriendin van mij. Eh, babyshower? Ik dacht dat babyfeestjes pas na de geboorte van het kind kwamen, en niet ervoor? Ik ben als een razende stappen gaan ondernemen om eerst maar eens erachter te komen wat een babyshower is, om het daarna te kunnen organiseren. Natuurlijk wil ik jullie mijn ervaring niet onthouden, dus check de onderstaande tips goed, want voor jullie het weten zitten jullie aan de beurt!

Stap 1: lees je goed in
Het heeft natuurlijk geen zin een babyshower te gaan regelen, wanneer je nog niet eens weet wat een babyshower is! Een babyshower is een surpriseparty voor de hoogzwangere (aankomende) moeder, waarbij zij eens goed in het zonnetje wordt gezet. Het is officieel een meidengelegenheid, waarbij de beste homovrienden ook aanwezig mogen zijn. Heteroseksuele mannen zijn officieel verboden bij deze aangelegenheid. Tijdens de babyshower is alles aangekleed en versiert in de stijl van de aankomende baby, van de slingers tot het servies op de tafel. De aanstaande moeder wordt verwend met cadeautjes, en er worden spelletjes gedaan en ervaringen uitgewisseld.

Stap 2: zoek een medeorganisator in crime
Wees reëel, een babyshower alleen regelen is te veel werk, zoek dan ook een partner in crime. Wees hier tactisch in, benader dus de vriendin uit de andere vriendinnengroep waar jij weinig mensen in kent. Op die manier kunnen jullie beide een aantal mensen uitnodigen. Zoek desnoods nog een derde organisator erbij uit de familie van de vriendin (denk hierbij aan bijvoorbeeld de zus of moeder), zodat die zich kan gaan bezig houden met favoriete nichtjes en tantes. In mijn situatie had ik contact met de zus van mijn vriendin, en met een andere vriendin. De mailadressen en telefoonnummers werden uitgewisseld, op deze manier werkten wij prima samen.

Stap 3: benader de partner en prik een datum
De partner speelt een cruciale rol in het weglokken van de vriendin/aankomende moeder. Het huis moet tenslotte versierd worden voordat de aankomende ouders weer thuis komen, en mams de schrik van haar leven krijgt. Benader hem dan ook op tijd, vraag desnoods om de sleutel zodat je samen met de andere organisatoren tijdig naar binnen kan, en regel een datum en tijdstip met hem. Zo lokte de aanstaande vader mijn vriendin de deur uit omdat hij opeens enorm graag naar de Gamma wilde, hij heeft daar uiteindelijk langer dan een uur rondgeslenterd met haar ("Schat, wanneer gaan we nu naar huis, we lopen al een kwartier naar de verlichting te kijken...").

Stap 4: stel vrienden, vriendinnen en familie op de hoogte
Zoek samen met de medeorganisators uit welke mensen nu echt belangrijk zijn voor jouw vriendin. Met wie gaat ze veel om, en wie horen er op dat feestje thuis? Streep vervolgens de namen van de heterovrienden door, kruis ook de naam van die vriendin door die al maanden niet meer langs is geweest en zet vervolgens een mail uit naar de mensen die overgebleven zijn. Leuk de mail een beetje op met een opvallend lettertype, een vrolijk kleurtje en een pakkende boodschap. Belangrijk is om de datum en het tijdstip te vermelden, het verzoek om geen partner mee te nemen (dit waren wij vergeten, waardoor wij genoodzaakt waren een meegebrachte partner het huis uit te werken op de valreep, cadeautips (meer hierover in part 2!) en natuurlijk adresgegevens en dergelijke. Tenslotte is het belangrijk te melden dat het een verrassing is, en iedereen zijn mond moet houden.

Dit was deel 1 van de tips, binnenkort verschijnt deel 2. In de tussentijd ben ik natuurlijk erg nieuwsgierig of jullie zelf ervaringen hebben met babyshowers, en of jullie zelf nog tips hebben?