Carla del Ponte: pitbull van de Balkan

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Carla del Ponte is waarschijnlijk een van de best bewaakte vrouwen ter wereld. Voortdurend omringd door bodyguards reist de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal van haar werkplek in Den Haag naar diverse hoofdsteden in de wereld. Ze heeft daarbij maar één doel voor ogen: het voor het tribunaal brengen van de laatste zeven voortvluchtige verdachten van oorlogsmisdaden uit voormalig Joegoslavië. Drie kopstukken staan inmiddels al tien jaar bovenaan haar lijstje: de Kroatische generaal Ante Gotovina, en de Bosnisch-Servische kopstukken Ratko Mladic en Radovan Karadzic. Alledrie houden zij zich schuil, vermoedelijk onder bescherming van de autoriteiten. In Carla's List worden de gedreven aanklager en twee van haar naaste medewerkers gedurende een aantal maanden gevolgd tijdens haar bevecht voor gerechtigheid. De film voert je naar plekken waar normaal gesproken geen pers wordt toegelaten.

Afbeelding verwijderd door redactie

In een wereld waar mannen domineren, is een vrouw van onschatbare waarde. Carla vertegenwoordigt de slachtoffers van de genocide en hun (vrouwelijke) nabestaanden. Door de politieke tegenwerking en de moeizame onderhandelingen wordt echter niet alles waar wat ze zich voorneemt en belooft. De gevoelens van de slachtoffers zijn dan ook gemengd. Evenals de houding van de wereldpolitiek ten opzichte van Carla en het tribunaal. 'Het tribunaal is voor de waarheid, maar recht kan er niet gesproken worden, daarvoor spelen er te veel politieke belangen.'

Carla's list geeft een realistisch beeld van de teleurstellingen die Del Ponte te verduren krijgt en het moeras waarin zij lijkt te zijn vastgezogen. Als Gotovina wordt gearresteerd, geeft dat hoop. Net als destijds bij de gevangenneming van Milosevic. Maar de twee echte kopstukken blijven buiten schot. En met haar lak aan diplomatieke mores levert Del Ponte kritiek op de betrokken regeringsleiders: 'Als je niet zoekt, vind je niks.'

Afbeelding verwijderd door redactie

Deze documentaire geeft je inzicht in de slepende naweeën van een, voor ons reeds vergeten, menselijke ramp. We hebben nog steeds de mond vol van de Tweede Wereldoorlog, maar dat zo dichtbij en zo kort geleden nog, dezelfde misdaden werden begaan, dat schijnen we niet te beseffen. Carla's List is taaie kost, net als Carla's werk. Niet iedereen zal de film interessant vinden, maar als je meer wilt weten over (Europees) recht en politiek, dan mag je deze documentaire niet missen.

Carla's List is sinds 13 december te zien in enkele Nederlandse bioscopen. Voor meer informatie en de speellijst klik je hier.